Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Axx- spaima hoţilor din judeţul Giurgiu

IMG_2433Polițiștii giurgiuveni au un aliat de nădejde în depistarea şi prinderea hoților. Este vorba de un poliţist-patruped, care este folosit în misiuni de identificare a urmelor infractorilor. Axx este un câine de şase ani şi jumătate, instruit în prelucrarea urmelor umane la un centru din Sibiu. Participă la misiuni alături de polițiști încă de când avea un an şi jumătate şi este singurul câine poliţist din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu care poate să ia urma infractorilor şi să îi ajute pe oamenii legii în soluţionarea unor cazuri de furt, tâlhărie, identificarea persoanelor dispărute sau, de ce nu, chiar în infracţiuni de omor.

 

Ajutor de nădejde pentru poliţişti

 

Conductorul lui Axx, agentul principal Gabriel Dupir, din cadrul Serviciului Criminalistic, este sigur de nasul fin al câinelui său, care poate fi numit un campion la mirosuri. Este un câine extrem de inteligent, dresat să ajute la respectarea legii şi la prinderea celor care o încalcă. Frumosul ciobănesc german ne-a făcut chiar o demonstraţie prin care ne-a arătat capacităţile sale în identificarea urmelor. Ascultă toate comenzile instructorului şi ne arată că ştie tot ceea ce trebuie să ştie un câine poliţist de urmă, poate chiar mai mult. Comanda lui preferată este aceea de a lua urma, pe care, atunci când o aude, Axx ştie că i-a venit rândul la muncă.

Miroase hoţii  

 

De cinci ani, ciobănescul german îi ajută pe poliţiştii giurgiuveni la prinderea hoţilor sau la găsirea unor bunuri. „Axx a participat la zeci de misiuni, în special în mediul rural. Împreună cu poliţiştii, participă la cercetările la faţa locului şi este folosit pentru identificarea şi preluarea unor urme din câmpul infracţional”, spune agentul principal Gabriel Dupir.

IMG_2370

Şi, de fiecare dată, Axx a fost un ajutor de nădejde al poliţiştilor. „Chiar recent am fost la un caz de furt din Vedea, iar Axx a luat imediat urma hoţului. Un alt caz important în care Axx a dat un indiciu despre infractor a fost cel de la Bolintin Vale, când dintr-o locuinţă s-au furat bunuri importante, pe care patrupedul le-a găsit abandonate în tufişuri”, mărturiseşte poliţistul.

IMG_2344

Deprinderile pe care Axx le-a învăţat la Sibiu, acolo unde s-a specializat, sunt îmbunătăţite de instructorul său, care zilnic exersează împreună cu el cele mai importante mişcări şi comenzi.

Nu şi-a pierdut „talentul”

 

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu este locul în care acest patruped inteligent are un rol deosebit de important şi este de mare ajutor. Axx participă la misiuni în care sunt implicaţi şi  „colegii” săi, şi este cel mai bun atunci când vine vorba de descoperirea celor care sparg locuinţe.

IMG_2416

Un coleg de încredere, pe care agentul principal Gabriel Dupir îl recompensează de fiecare dată cu mângâieri şi îmbrăţişări, pentru abilităţile sale excepţionale. Faptele lui au ajutat la probarea activităţii infracţionale a mai multor suspecţi de comiterea unor spargeri şi furturi din locuinţe din judeţul Giurgiu. Deşi mai are puţin timp până la pensie, Axx nu şi-a pierdut încă abilităţile olfactive de a descoperi urmele infractorilor şi a ajuta la prinderea lor, putând să „lucreze” mulţi ani de acum înainte.

Marcela Petcu 

Advertisement

Arhive