Comemorarea lui Mihai Eminescu la Giurgiu – documente de arhivă inedite
Nu ne propunem să facem o trecere în revistă a prezenţei lui Eminescu la Giurgiu, au făcut-o cercetători precum: Emil Păunescu şi Emil Talianu.
Ştim că în primăvara – vara anului 1867 se afla în portul Giurgiu unde lucra ca hamal, de unde a fost recrutat de Iorgu Caragiale ca sufleur al trupei pe care acesta o conducea.
În perioada 1880 – 1883, de câteva ori pe an, Eminescu aflat în permanentă criză financiară venea de câteva ori pe an la Giurgiu, la Costinescu – administratorul Domeniilor Statului Giurgiu (din corespondenţa purtată cu Veronica Micle – 16 iunie 1882 aflăm de la Eminescu : “am întârziat la Giurgiu, la Costinescu, unde am scăpat o dată vaporul” ).
În anul 1939 când se împlineau 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu s-a organizat în ţară comemorări dedicate evenimentului.
Documente de arhivă existente la Biroul Judeţean Giurgiu al Arhivelor Naţionale în fondul „Primăria Oraşului Giurgiu” sugerează că un astfel de eveniment ar fi avut loc şi la Giurgiu.
Prezentăm în acest sens câteva documente inedite:
Prin solicitarea înregistrată la Registratura Generală a Primăriei Municipiului Giurgiu sub nr. 7423/17 iulie 1939 se solicită (nu se menţionează adresantul, bănuim a fi Ilie Tătaru):
„DOMNULE PRIMAR,
Urmând ca în ziua de 3 August 1939 seara Teatrul Ligii Culturale din Bucureşti de sub conducerea Domnului Profesor Universitar Nicoale Iorga să comemoreze la Giurgiu 50 de ani de la moartea genialului nostru poet Mihai Eminescu cu concursul acestui Teatru.
Respectuos vă rugăm să binevoiţi a ne da tot concursul din partea D-voastre.
Cu tot respectul (ss indescifrabil)
DOMNIEI – SALE DOMNULUI PRIMAR AL ORAŞULUI GIURGIU”
Se revine cu o nouă solicitare făcută de Tătaru Ilie şi înregistrată la Registratura Generală a Primăriei Municpiului Giurgiu sub nr. 7756/27 iulie 1939:
„Domnule Primar,
Subsemnatul Tătaru Ilie pensionar Militar din Giurgiu str. Plevnei No. 2, respectos aduc la cunoştinţa Domniei voastre următoarele:
Urmînd ca în ziua de 15 Septembrie a.c. ora 9 seara în sala Teatrului Europa, Liga Culturală din Bucureşti, să comemoreze 50 de ani de la moartea Genialului nostru poet Mihail Eminescu, cu concursul trupei Teatrului Ligei Culturale.
Scopul acestei serbări va fi şi în folosul înzestrării armatei din care sumă realizată/noto/vom da 20%/două zeci la sută/.
Având în vedere scopul, respectos vă rugăm să binevoiţi, a ne da cuvenita autorizaţie, şi tot deodată a ne da concursul din partea Domniei voatre şi, sprijinul din partea autorităţilor.
Cu profund respect/ss indescifrabil
DOMNIEI – SALE DOMNULUI PRIMAR AL ORAŞULUI GIURGIU”
Răspunsul din partea autorităţilor vine în data de 2 august 1939:
„DELEGAT,
Ca rezultat petiţiunei Dvs. înreg. La Nr. 7.756/1939,- avem onoare a vă face cunoscut că se autoriză ca trupa teatrului „Ligii Culturale”, să organizezez în seara zilei de 15 Septembrie crt. În sala teatrului „Europa” pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Eminescu, în care scop vi se va da cel mai larg concurs.
PRIMAR
Al. NAVREA SECRETAR-DELEGAT,
C. Şerbănescu
ILIE TĂTARU DELEGATUL „LIGII CULTURALE” – LOCO”.
În momentul de faţă nu am identificat documente de arhivă sau relatări din presa timpului care să confirme sau să infirme că acest eveniment ar fi avut loc, rămâne loc pentru cercetări viitoare.
Consilier superior,
Ion Bălan – B.J.A.N Giurgiu