FOTO Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, a slujit astăzi la Schitul Sf. Nicolae din Giurgiu
În Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama) a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii veniți la Schitul „Sf. Nicolae” din Municipiul Giurgiu, deoarece şi-au primit arhipăstorul, pe Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie.
Cu această ocazie, Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare în biserica schitului.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, ierarhul nostru a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Vindecarea slăbănogului din Capernaum, subliniind credinţa şi dragostea pe care au avut-o prietenii celui aflat în suferinţă. Iubirea nu poate fi părtinitoare, ea se dăruieşte fiecăruia în mod egal, pentru că cel ce iubeşte curat vede în fiecare om pe Hristos Domnul. Mântuitorul ne arată că fără iubirea care rodește în fapte de milostenie față de aproapele, nimeni nu poate dobândi Împărăția cerurilor.
În continuare, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit şi despre importanța vieții și a teologiei Sfântului Grigorie Palama, cel care a apărut într-un moment de mari dezbateri teologice, la jumătatea secolului al XIV-lea când în mediile monahale, mai ales în Sfântul Muntele Athos, dar şi în oraşe, mulţi oameni practicau ceea ce numim şi astăzi rugăciunea neîncetată, rugăciunea inimii sau rugăciunea lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!
Această rugăciune este în prima ei parte o mărturisire a dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. Mărturisim că Iisus este Hristosul, adică Mesia cel profeţit de Moise în lege şi de sfinţii proroci şi că El este Fiul Lui Dumnezeu. În partea a doua a acestei rugăciuni mărturisim starea noastră de păcătoşenie, abisul căderii noastre, cu nădejdea în mila lui Dumnezeu: miluiește-mă pe mine păcătosul, a spus Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului.
Teologia aceasta a Sfântului Grigorie Palama
Citeşte articolul întreg AICI http://episcopiagiurgiului.ro/Stiri/showarticle.php?articleID=5055