Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Mii de asistaţi social din judeţul Giurgiu ar putea spune adio pomenilor de la stat!

03_asistati_rzvZeci de mii de locuitori din judeţul Giurgiu aşteaptă ca, lunar, să le vină banii de la stat, fără să fie interesaţi să-şi găsească de muncă. De ani de zile, aceştia trăiesc din pomenile sociale ale statului.

Pentru a nu muri de foame, statul le dă bani pentru a sta acasă, în loc să-i determine să-şi caute de muncă. Însă, lucrurile acestea s-ar putea schimba. Asta pentru că Legea asistenţei sociale este pe cale de a fi modificată.

Potrivit  ministrului Muncii, legea se vor concentra asupra resurselor de servicii şi nu pe beneficii.

„Aş vrea să ridicăm agenda referitoare la importanţa asistenţei sociale şi a serviciilor de asistenţă socială la nivel naţional. Cred că avem cu toţii o gândire comună şi sper că serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecţie, nu beneficiile”, a declarat Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi persoanelor Vârstnice, în cadrul primei Comisii de Dialog Social.

Trei ajutoare într-unul

Chiar şi reprezentanţii federaţiilor sindicale i-au cerut ministrului stoparea „pomenilor”, arătând că este nedrept ca unii să primească 350 de lei fără să facă nimic, în timp ce alţii muncesc pentru un salariu de doar 800 de lei, dar şi că este necesară o uniformizare a reglementărilor pe asistenţă socială. Aceştia vor ca, până pe 26 septembrie, să vină cu propuneri de modificare a legii privind asistenţa socială, dar şi a reglementărilor referitoare la asistentul maternal profesionist.

În acest context, senatorii au votat la începutul acestei săptămâni, reorganizarea  ajutoarelor sociale. Regulile referitoare la acordarea veni-tului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei ar putea fi schimbate de la 1 aprilie 2018, conform unui proiect de act normativ. Autorităţile vor să reunească aceste trei ajutoare într-unul singur: venitul minim de incluziune.

Alocaţiile copiilor nu se iau în calcul 

Venitul minim de incluziune reprezintă un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trai. Vor putea beneficia de acest ajutor de incluziune familiile şi persoanele singure care au venituri lunare de maximum 600 de lei.

În vederea stabilirii veniturilor, se vor lua în calcul toate veniturile impozabile şi neimpozabile pe care le-a obţinut persoana singură sau fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării ajutorului minim de incluziune. Totuşi, nu vor fi luate în calcul sume precum alocaţiile copiilor, bursele sau banii câştigaţi ca zilier.

Marcela Petcu

Advertisement

Arhive