Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Proiect amplu de modernizare a Parcului Alei

parcul alei by vasile arcanuParcul Alei din Giurgiu, unde se află statuile a 23 de eroi din Războiul de Independenţă, dar şi  cea a poetului naţional Mihai Eminescu va fi modernizat. În acest sens, Primăria Giurgiu a pregătit un proiect de amenajare peisagistică a parcului, care va consta în înlocuirea copacilor bătrâni cu platani, irigarea automată a  spaţiilor verzi şi altele. 

Parcul Alei are o vechime de peste 180 de ani, construcţia fiind realizată din iniţiativa Generalului Kiseleff. Parcul Alei a fost amenajat pe parcursul mai multor ani, din 1831, când s-a început şi sistematizarea oraşului. În anul 1840, aici au fost plantaţi 200 de tei şi, totodată, s-a construit un bufet şi un pavilion pentru muzică. Tradiţia muzicii în parc se păstrează şi astăzi.  Este una dintre primele grădini romantice din Romania. În timp, a fost modificată, păstrându-se doar o parte din structura iniţială a aleilor şi a vegetatiei. Statuile din Parcul Alei sunt, totodată, opere de artă şi monumente istorice. Cea mai importantă, din punct de vedere artistic, este bustul lui Mihai Eminescu.

Un alt monument important este cel dedicat armatei franceze, ca un omagiu adus comandantului trupelor aliate din Peninsula Balcanică, din timpul primului război mondial, Mareşalul Foch. Monumentul a fost instalat în anul 1920, când numele mareşalului Foch i-a fost atribuit şi parcului.

Un impresionant ansamblu statuar îl formează cele 23 de busturi ale unor eroi din războiul de independenţă de la 1877 (Valter Mărăcineanu, Dimitrie Lemnea, Maior Şonţu, sg. Filip Iliescu etc.), instalat în parcul Alei cu prilejul centenarului acestui eveniment istoric, în 1977. Ele sunt opera unor importanţi sculptori, printre care Boris Caragea, Vasile Gorduz, Elena Avramescu, Jana Gertler, Horia Flămând ş.a.m.d.

Marcela Petcu 

3 Responses to Proiect amplu de modernizare a Parcului Alei

    Advertisement

    Arhive