5 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI!
Ziua Mondiala a Mediului – 5 Iunie – a fost instituită în 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).
Ziua de 5 Iunie constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzători, industriaşi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.
Multe dintre ecosistemele Pământului se apropie de punctul critic al epuizării sau de schimbări ireversibile, împinse de creşterea ridicată a populaţiei şi dezvoltarea economică.
Până în anul 2050, în cazul în care ritmul şi modul de consum şi producţie rămân aceleaşi şi cu o populaţie în creştere, estimată să ajungă la 9,6 miliarde, vom avea nevoie de trei planete pentru a ne susţine modul de viaţă.
Prin cele două milioane ha de pădure pierdute lunar pe planetă, prin cele peste 5 milioane ha deşertificate anual, prin topirea gheţarilor şi prin cei peste un miliard de flămânzi ai pământului, planeta se îndreaptă spre un colaps care peste câteva decenii va genera schimbări majore în evoluţia Terrei: inundaţii masive, migrări de populaţii, fenomene cărora nu suntem pregătiţi să le facem faţă.
Natura, biodiversitatea este o resursă în sine, pe care trebuie să învăţăm cu toţii să o protejăm şi să o conservăm, ea reprezintă un factor important pentru creşterea calităţii vieţii şi este o obligaţie morală să o transmitem generaţiilor următoare într-o stare cel puţin identică cum ne-a fost lăsată de predecesorii noştri”
Prin marcarea acestei zile se încearcă să se stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să se sensibilizeze factorii de decizie politică pentru a acţiona în acest sens.
Datele existente la nivel mondial arată că, până în anul 2050, în cazul în care consumul şi producţia de bunuri rămân la actualul nivel, cu o populaţie ce ar putea creşte la 9,6 miliarde de oameni, vom avea nevoie de trei planete pentru a susţine modul nostru de viaţă şi de consum.
Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială, constituind un exemplu activ de colaborare între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi societatea civilă.
Grija faţă de mediu trebuie să fie o componenţa esenţială a dezvoltării morale, spirituale, sociale şi culturale a generaţiilor actuale.
Aceasta zi are rolul de a apropia oamenii de mediu, de a-i implica în conştientizarea şi acţionarea în favoarea acestuia.
COMISAR ŞEF,
Larisa STOCHECI