Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz. Evrei aduşi la Giurgiu pentru a fi conduşi spre lagăr

auschwitz_arriveeZiua de 27 ianuarie înseamnă sfârşitul Holocaustului şi eliberarea lagărelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Soluţia finală a problemei evreieşti” aşa cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, a însemnat uciderea a şase milioane de evrei, conform istoricilor. Holocaustului i se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale naziştilor: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap şi adepţi ai sectei „Martorii lui Iehova”. Toţi erau etichetaţi drept „duşmani ai statului german”.

Lagărul de concentrare Auschwitz a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de către Armata Roşie.

Şi la Giurgiu au ajuns sute de evrei care urmau să fie transportaţi cu „trenurile morţii” în lagărele de exterminare. Unii dintre ei au fost salvaţi de la moarte de români cu suflet, cum ar fi colonelul Agapiescu. În vara anului 1942, colonelul Agapiescu a primit ordinul să trimită 300 de evrei la Giurgiu pentru a descărca mai multe şlepuri cu materiale pentru germani. După ce au terminat munca, cei 300 au fost reţinuţi la Giurgiu. Colonelul a intervenit la Marele Stat Major, apoi a plecat la Giurgiu şi a adus „oamenii săi” înapoi.

Au fost şi giurgiuveni care au contribuit la salvarea de la exterminare a unor evrei. Două fetiţe evreice, aflate în templul evreiesc, care urmau să fie îmbarcate cu mama lor într-un tren pentru animale şi duse la Auschwitz, au fost salvate de la moarte cu ajutorul familiei lui Marin Gheorghe (foto jos), fostă Chiş, care şi acum locuieşte în Giurgiu.

Marin Gheorghe evreul

În urmă cu peste 100 de ani, în Giurgiu locuiau circa 800 de evrei, care desfăşurau în principal activităţi de comerţ. Acum, doar pietrele tombale din cele două cimitire evreieşti părăsite mai amintesc de această comunitate altădată una de elită a Giurgiului.

 

Marcela Petcu 

Advertisement

Arhive