În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a opt incendii, în următoarele localități:
✔️ Mihai Bravu (Delta Neajlovului) – au ars păpuriș, trestie și lăstariș, pe o suprafață de circa 40 ha. Pompierii au reușit să protejeze din calea flăcărilor pădurea, lanurile de porumb și de floarea soarelui.
Incendiul s-a manifestat în mai multe focare, în apropierea pădurii și a culturilor agricole, arderea fiind întreținută de vânt. În locurile în care nu s-a putut realiza accesul cu autospecialele, pompierii au folosit atomizoare, vermorele și lopeți pentru a stinge flăcările. La caz au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, Stației Colibași, Detașamentului Giurgiu și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, cu trei autospeciale de stingere, o cisternă și patru autospeciale de primă intervenție și comandă. Incendiul din a fost stins după aproximativ 11 ore. Întreaga zonă afectată a fost monitorizată până în această dimineață, în jurul orei trei și jumătate.
✔️ Slobozia – au ars vegetație uscată, lăstăriș și deșeuri menajere, pe o suprafață de circa 1.500 mp. La caz au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
✔️ Bălanu (două intervenții) – au ars aproximativ trei ha de vegetație uscată, mărăciniș și circa un ha de miriște. Opt bovine aflate la păscut pe islaz au fost evacuate din zona afectată de foc. La cazuri s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere și o cisternă;
✔️ Băneasa – au ars vegetație uscată și deșeuri menajere, pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
✔️Hotarele (două intervenții) – au ars miriște de grâu, pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp și vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu două autospeciale de stingere;
✔️ Toporu – au ars aproximativ 70 ha miriște de grâu și circa opt ha de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu și Punctului de Lucru Drăgănești-Vlașca (ISU Teleorman), cu două autospeciale de stingere, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, cu un buldoexcavator.
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
Fumatul în apropierea culturilor agricole sau focul în aer liber lăsat nesupravegheat sunt acțiuni ce pot provoca incendii. Acestea se extind într-un timp foarte scurt, în special în condiții de secetă și vânt.
Reamintim faptul că, potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.