Un vestigiu istoric giurgiuvean la înălţime dar pe care nu îl observă nimeni
Ceea ce vedeți în această imagine face parte, desigur, din șirul de fortificații din beton care, la vreme de război, a fost dotată cu artilerie grea, posibil cazemată, mitraliere și alte elemente de apărare. Nu se ştie sigur când a fost construită. Unii spun că în Primul Război Mondial, alţii în cel de-al Doilea Război Mondial. Un pic mai departe sunt urme din Zidul Tabiei şi ceva mai aproape o clădire în care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nemţii au avut aici un comandament SS. Totul se află în cartierul Smârda.
Pe această clădire, atunci când plouă torenţial, se mai poate observa zvastica germană.
Acest buncăr german pe care cu siguranţă l-aţi zărit şi voi, dragi cititori, străjuieşte municipiul Giurgiu însă nimeni nu l-a observat în ultimele decenii. Nici măcar autorităţile de-a lungul timpului nu s-au gândit să pună în valoare această relicvă a istoriei… să vadă toată lumea ce are Giurgiu.
Aici poate fi amenajat un minimuzeu pentru turişti dar şi pentru elevii giurgiuveni. Nu avem informaţii legate de această fortăreaţă. Vom încerca să discutăm cu istoricii giurgiuveni ca să dezvăluie misterul acesteia.
Bine, totuşi, că nu a devenit un loc de joacă pentru copii şi nu a fost încă distrusă de căutătorii de fier vechi.
Cum am mai spus şi în alt articol, există în Giurgiu şi o reţea de tunele care comunicau între ele. Avem încă sub pământ Biserica Ortodoxă în care giurgiuvenii vieţuitori în timpul stăpânirii otomane se rugau aici. Se află în imediata apropiere a Catedralei Episcopale “Adormirea Maicii Domnului”. În urmă cu câţiva ani, s-a încercat scoaterea ei la iveală dar întrucât peste ea se află garajul unui fost comunist din elita de partid locală, care a deţinut, în timpurile noastre, şi funcţia de viceprimar al Giurgiului, cercetările arheologice au fost abandonate, pentru a nu deranja această persoană. Toate acestea, dar şi “cazemata nemţească”, aşa cum este cunoscută în zonă, ar putea fi incluse într-un circuit turistic însă nu a luat nimeni în calcul această iniţiativă.
Terenul pe care se găseşte fortăreaţa probabil aparţine Primăriei.
Domnule primar, ce părere aveţi?
Vasile Arcanu