Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Comunicat de presă – Asociaţia Împreună Împotriva Obezităţii

59% din populația adultă din România are un indice de masă corporală corespunzător supraponderalității și obezității, iar acest procent crește cu 2.1% anual. Și mai îngrijorător, rata obezității în rândul copiilor crește accelerat, cu 5.6% anual.

35% dintre adulții din România trăiesc cu obezitate, lucru care plasează țara noastră în categoria țărilor cu prevalență foarte mare a acestei boli. Se estimează că prevalența obezității la adulți va crește anual cu 2.1% în perioada 2020-2035. Mai îngrijorător este faptul că procentul de creștere a prevalenței obezității în cazul copiilor va fi de 5.6% anual, un procent care ne plasează, din nou, în categoria de risc foarte ridicat.

Aceste cifre îngrijorătoare sunt confirmate de statisticile publicate de Eurostat, conform cărora România are un procent de 59% din populație cu un indice de masă corporală* mai mare de 25, corespunzător supraponderalității și obezității. Acest procent este considerabil mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, Norvegia, Serbia și Turcia (52.7%) și este depășit de doar trei țări europene: Croația, Ungaria și Republica Cehă.

La nivel global se estimează că majoritatea populației (51% sau peste 4 miliarde de oameni) va trăi fie cu supraponderalitate, fie cu obezitate până în 2035, dacă tendințele actuale vor continua.

Ziua Mondială a Obezității, care are loc anual pe 4 martie, este un prilej pentru organizațiile persoanelor cu obezitate, furnizorii de servicii medicale și persoanele care trăiesc cu obezitate din România să atragă atenția asupra epidemiei de obezitate în creștere din Europa și asupra necesității unor programe de prevenție și tratament pentru această boală. Asociația Împreună Împotriva Obezității, asociație noi înființată și membră a Coaliției Europene pentru Persoanele care trăiesc cu Obezitate (European Coalition for People living with Obesity – ECPO), se alătură acestor voci care susțin nevoia de a aborda cu mult mai multă responsabilitate problema bolii pe care Organizația Mondială a Sănătății o numește una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI. Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc cheie pentru boli cronice netransmisibile precum: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemia, osteoartrita, accidentul vascular cerebral, precum și anumite tipuri de cancer.

Persoanele care trăiesc cu obezitate sunt în mod constant stigmatizate și învinuite pentru boala lor. Acest lucru se datorează și faptului că mulți oameni, inclusiv personalul medical, mass-media și factorii de decizie, nu înțeleg că obezitatea este o boală cronică complexă.

Obezitatea este de prea multe ori văzută la noi în țară ca rezultat al lipsei de voință, lenei sau al refuzului de a „mânca mai puțin și de a ne mișca mai mult”. Dar, la fel ca pentru toate bolile cronice, cauzele obezității sunt mult mai profunde. Ele pot fi și genetice, psihologice, socioculturale, economice sau de mediu. Este timpul să  reevaluăm felul în care vedem această boală cronică complexă, care afectează 650 de milioane de oameni din întreaga lume.

Campania europeană, parte a Zilei Mondiale a Obezității, este o inițiativă a Coaliției Europene pentru Persoanele care trăiesc cu Obezitate (ECPO). Oamenii din toate categoriile sociale, împreună cu profesioniștii din sănătate și reprezentanția ia autorităților, sunt încurajați să participe la crearea unei mai mari conștientizări și la deschiderea unui dialog deschis despre obezitate.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Obezității, dar și despre obezitate, prevenirea și tratamentul acesteia, sunt disponibile pe site-ul web al Zilei Mondiale a Obezității în Europa: www.woday.eu și pe site-ul ECPO: https://eurobesity.org/.

* Conform ECPO, Indicele de Masă Corporală (IMC) este standardul prin care se stabilește grupa de obezitate în care se încadrează o persoană, dar care nu înlocuiește o examinare medicală și nici nu pune un diagnostic. IMC (sau BMI în limba engleză) se calculează împărțind greutatea unei persoane (în kilograme) la pătratul înălțimii sale (în metri). O persoană cu un IMC de 30 sau mai mult este, în general, considerată a trăi cu obezitate. O persoană cu un IMC egal sau mai mare de 25 este considerată supraponderală.

Advertisement

Arhive