Maria Gabriela Horga: “52 dintre propunerile mele au devenit legi și produc efecte pozitive pentru cetățeni și pentru firme”
Maria Gabriela Horga candidează pentru Senatul României din partea PNL Giurgiu. A absolvit în 2008 Academia de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în limba engleză. Are un doctorat tot la ASE din 2012, iar în 2021 a finalizat un curs certificat în Analiza politicilor publice la London School of Economics and Political Science. Este lector universitar doctor în științe economice la ASE.
În calitate de secretar de stat la Cancelaria primului-ministru, a lucrat în 2020 la toate schemele de garantare de către stat si de susținere a IMM-urilor și păstrarea locurilor de muncă în pandemie. A mai avut un mandat de parlamentar, fiind vicepreședinte al Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților. Până de curând, a fost vicepreşedinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), fiind responsabilă pentru sectorul pieţei de capital din România.
Am încercat să aflăm care sunt motivele pentru care își dorește să revină în Parlamentul României și ce crede despre șansele candidatului PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă.
Faceți parte din generația nouă de politicieni liberali. Ce ați învățat în perioada de când sunteți în PNL și cine v-a inspirat cel mai mult?
Maria Gabriela Horga: Eu vin din Organizația de Tineret a PNL care mi-a fost tot timpul ca o familie. Am deja 17 ani vechime în Partidul Național Liberal, iar de atunci și până acum am parcurs fiecare etapă, fără a folosi ”scurtături”. Am învățat că fără principii, nimic nu are valoare. Fie că vorbim de principii economice, de exemplu acela că statul trebuie doar să creeze cadrul optim pentru economie și să intervină cât mai puțin, fie că vorbim de cota unică, fie că vorbim despre principii care țin de drepturile și libertățile individuale. Am învățat foarte multe de la oamenii foarte experimentați din partid, Dan Motreanu fiind unul dintre ei.
Ați fost secretar de stat în Guvern, deputat și apoi vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară. Unde vi s-a părut cel mai greu?
Maria Gabriela Horga: Pe toate le-am tratat cu maximă seriozitate și în fiecare dintre aceste funcții am înțeles responsabilitatea pe care am avut-o. Poate la Autoritatea de Supraveghere Financiară mi s-a părut mai ușor pentru că e domeniul pentru care m-am pregătit și pe care l-am studiat, fiind absolventă de ASE, așa că m-am simțit ca peștele în apă. Mai greu a fost la Guvern pentru că era pandemie și era o presiune uriașă să găsim soluții rapide și potrivite astfel încât oamenii să nu-și piardă locurile de muncă, iar micile afaceri să supraviețuiască acelei crize fără precedent în ultimii 100 de ani. Dar am reușit și programul IMM Invest a fost foarte apreciat de mediul de afaceri. În Parlament nu mi-a fost greu, știu mecanismele legislative, am 52 de legi adoptate, care produc efecte concrete în favoarea oamenilor și mediului de afaceri: scăderi de taxe, eliminări de bariere birocratice, măsuri de sprijin pentru antreprenori, măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă, cont bancar pentru serviciile bancare de bază fără comisioane. Această experiență mi-a folosit și în reglementarea și supravegherea pieței de capital, în perioada în care am fost vicepreședinte ASF.
Ce ar trebui să facă un parlamentar pentru ca oamenii care l-au ales să simtă că este prezent în viața lor și că îi reprezintă cu adevărat?
Maria Gabriela Horga: Un parlamentar trebuie să fie serios și empatic cu oamenii. Circul se vinde, dar nu produce efecte pentru oameni și nu răspunde nevoilor comunității. Oamenii serioși și profesioniști o fac. Activitatea unui parlamentar trebuie să țină cont de nevoile cetățenilor care l-au ales și de expertiza pe care respectivul parlamentar o are. De aceea avem nevoie de parlamentari care să aibă o meserie de bază, performanțe profesionale, nu de clienți politici care nu au nici voința, nici știința de a face legi pentru oameni. M-am bazat pe două idei clare: să acționez în domeniul economic pe care îl stăpânesc și să țin cont de nevoile cetățenilor din Giurgiu, pe baza discuțiilor cu aceștia și a informațiilor primite de la primarii liberali din județ.
Puteți să ne dați câteva exemple de acte normative adoptate dintre cele pe care le-ați inițiat?
Maria Gabriela Horga: Instituțiile publice din România nu mai pot solicita dosar cu șină, copii după acte emise de alte instituții sau pagini xeroxate contra cost. Am obținut votul Parlamentului pentru prelungirea programelor de susținere a IMM-urilor și protejarea locurilor de muncă la care am lucrat în calitate de secretar de stat în Guvernul liberal. Programele IMM Invest și Agro IMM Invest au fost extinse, iar accesul firmelor la IMMFactor a fost fost îmbunătățit prin mai multe amendamente pe care le-am depus.
Organizatorii de evenimente, conferințe și expoziții au beneficiat de schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în HoReCa și turism.
Am inițiat legea care încurajează micii investitori pe piața de capital, reducând impozitul pe câștiguri la 1% pentru dețineri mai mari de un an și la 3% pentru cele mai mici, față de 10% anterior. Legea, în vigoare din 1 ianuarie 2023, a dus la creșterea numărului de investitori în fondurile de investiții cu 300.000 de la adoptare și până în prezent. Numărul investitorilor a ajuns la 827.000, sunt oameni care astăzi își protejează economiile. Sper ca la anul să atingem pragul de un milion de investitori care își protejează economiile prin investiții.
Am promovat o lege pentru incluziunea financiară, pe baza căreia cetățenii care aleg plata într-un cont bancar nu vor plăti comisioane. Cetățenii pot să primească salarii, pensii sau ajutoare fie în numerar, fie prin plăți fără numerar.
Am propus ca dividendele încasate de fondurile de pensii private și facultative să nu mai fie supuse impozitului pe dividende. Legea este înscrisă pe ordine de zi a plenului de un an, cu raport favorabil de la comisia de buget, dar PSD blochează votul în plen. Dacă propunerea ar fi adoptată, ar fi bani în plus pentru 8,2 milioane de viitori pensionari, participanți la pilonul II de pensii,
Ați vorbit de proiecte pentru comunitate. Cum arată acum județul Giurgiu după patru ani de guvernare locală PNL ?
Maria Gabriela Horga: Județul Giurgiu a fost pus pentru prima dată în mulți ani pe harta investițiilor naționale și regionale și va continua pe acest drum. Echipa liberală a atras peste un miliard de euro în ultimii patru ani, fiind vorba de proiecte care se implementează sau vor fi implementate în mandatul lui Toma Petcu de președinte al Consiliului Județean: proiecte de peste 500 milioane euro la Consiliul Județean, 200 milioane euro prin alocări suplimentare de la buget, 300 milioane de euro în județul Giurgiu prin programul Anghel Saligny.
Vă dau numai câteva exemple. În iunie, a fost redeschisă linia de tren directă București-Giurgiu, un proiect sprijinit de echipa liberală din Giurgiu, pentru care m-am implicat, alături de președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, și parlamentarii Toma Petcu și Alexandru Andrei. Contractul a fost semnat în 2020 sub conducerea ministrului liberal Lucian Bode. Am obținut finanțare de 23 milioane de euro, prin PNRR, pentru campusul dual liceal și universitar regional în Giurgiu, în parteneriat cu Politehnica București și mediul de afaceri. În domeniul sănătății, se finanțează construirea unor noi secții pentru Spitalul Județean de Urgență Giurgiu (oncologie și neurologie), un spital complet nou, cu 112 paturi în prima fază, finanțat din PNRR, iar prin programul de spitale orășenești se va face o investiție de 50 de milioane de euro în spitalul la Bolintin Vale, avizată deja de Ministerul Sănătății.
Când am candidat la alegerile parlamentare acum patru ani nicio școală din Giurgiu nu era inclusă în programul Masa caldă sau Masa sănătoasă. Astăzi 30 de școli din județ beneficiază acum de programul ”Masă Sănătoasă”, un progres față de zero școli în perioada PSD. În prezent, 11.250 de copii primesc o masă sănătoasă, iar 53 de unități școlare sunt incluse în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) și au fost dotate cu echipamente și mobilier.
Care este cel mai important proiect pentru Giurgiu în viitorul mandat?
Maria Gabriela Horga: Voi propune un fond de cofinanțare pentru primarii care atrag fonduri europene. În acest fel, îi vom sprijini pe primarii harnici să atragă cat mai mulți bani pentru comunitățile lor și pentru nevoile lor apă, canal, gaz, școli, grădinițe cu program prelungit, dispensare, săli de sport, parcuri.
Ce le spuneți giurgiuvenilor despre candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale?
Maria Gabriela Horga: Așa, din teren, de la firul ierbii cum se spune, pot să zic că am simțit că oamenii îi apreciază onestitatea, cariera de fost militar și personalitatea ușor atipică față de a altor politicieni: este calm, educat, serios, un om de onoare care-și respectă cuvântul dat, calitate rară în politica noastră. Reacțiile sunt foarte bune și sunt sigură că în Giurgiu domnul președinte va avea un scor foarte bun.
Nicolae Ciucă are o carieră profesională remarcabilă, a fost un premier care a promovat investițiile și a sprijinit comunitățile locale. De fiecare dată când a fost nevoie de sprijin pentru județul Giurgiu, premierul Nicolae Ciucă a răspuns rapid și pozitiv.
Este singurul candidat care a prezentat un program de dreapta, orientat către libertate economică și creștere sustenabilă. Este evidentă diferența de pregătire dintre Nicolae Ciucă și alți candidați și în materie de politică externă, și în ceea ce privește funcționarea instituțiilor internaționale.
Care este obiectivul PNL Giurgiu la aceste alegeri ?
Maria Gabriela Horga: Să câștigăm alegerile prezidențiale și parlamentare în Giurgiu. Cetățenii din Giurgiu au validat proiectele liberale la alegerile din 9 iunie, echipa PNL câștigând președinția Consiliului Județean, prin Toma Petcu, primăria municipiului Giurgiu, prin Adrian Anghelescu, și primăriile altor 43 de localități din județ. Toți acești oameni sunt primari serioși, dedicați, alături de nevoile comunităților lor, ceea ce a fost confirmat de votul oamenilor. Acum avem nevoie și de o echipă liberală puternică în Parlament. Și avem nevoie și de un președinte care este un patriot adevărat, un om de onoare și onest, care și-a construit o carieră înainte de a face politică.
Aș vrea să vă pun și o întrebare personală. Aveți timp și pentru familie și pentru copil ? Ce faceți ca să vă relaxați ?
Maria Gabriela Horga: Familia e pe primul plan pentru mine, iar copilul este prioritar indiferent de cât de ocupată sunt. Nu petrec cât timp mi-aș dori cu băiețelul meu de cinci ani, însă atunci când timpul e limitat, fac tot posibilul să-l transform în timp de calitate: ne jucăm, citim, râdem sau ne distrăm în aer liber. Pentru mine personal nu am așa de mult timp, dar mă relaxez citind o carte sau uitându-mă la un serial.
Articol comandat de Partidul Naţional Liberal – Organizaţia Judeţeană Giurgiu