Sărutaţi-vă de Dragobete şi juraţi-vă iubire veşnică!
Dragobetele era un zeu tânăr al dacilor care era sărbătorit în Muntenia, Dobrogea, Oltenia şi Transilvania la o dată fixă în fiecare an. Data varia de la o zonă la alta (între 24 februarie şi 28 februarie, 1 martie şi 25 martie). Dragobete era considerat patronul dragostei şi bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti. Românii au adaptat sărbătoarea, astfel apărând sub diverse nume (Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete) în perioada Evului mediu, până când s-a impus în unele zone (sudul şi sud-estul României) ca Dragobete.
În Dicţionarul etimologic al limbii române, Al. Ciorănescu propune ca etimon, cu rezerve, cuvântul sârb drugobrat ce se traduce prin cumnat.[3] Alte teorii expuse de Lutic consideră provenienţa numelui de la cuvintele din slava veche dragu şi biti, care s-ar traduce prin a fi drag sau de la cuvintele dacice trago – ţap şi pede – picioare, acestea transformându-se, în timp, în drago, respectiv bete: În paranteză fie spus, credem ca dacii au avut o divinitate celebrată în această perioadă a anului, divinitate al cărei nume nu ni s-a păstrat, după cum multe alte nume ale divinităţilor dacice nu ne mai sunt cunoscute.Ziua de Dragobete este asociată nu doar cu iubirea, ci şi cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.
De Dragobete există fel de fel de superstiţii şi tradiţii, în care unele persoane încă mai cred cu tărie şi în ziua de azi, potrivit Eva.ro:
Fetele se spalau cu apă de zăpadă
În popor, se spune că de DRAGOBETE fetele strângeau zăpadă şi o topeau, pentru a se spăla cu apa obţinută pe cap şi pe faţă. În acest fel, se menţineau frumoase tot anul şi băieţii le remarcau mai repede. În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada de DRAGOBETE pentru a face diferite farmece prin care să-şi atragă ursiţii.
Logodna neoficială
La ţară, superstiţia de DRAGOBETE spune că îndrăgostiţii trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot de DRAGOBETE, îndrăgostiţii fac o logodnă neoficială, prin care îşi jură iubire veşnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viaţă.
Nu trebuie să fiţi trişti
De DRAGOBETE, tradiţia spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece aşa va fi tot anul şi va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă şi să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine şi să aibă parte de voie bună.