Parlamentarul Florian Nicolae, invitat special la Forumul Inovării Dunăre-Marea Neagră
Deputatul de Giurgiu, Florian Nicolae a participat, astăzi, în calitate de invitat special, la deschiderea celei de-a patra ediţii a Forumului Inovării Dunăre-Marea Neagră, eveniment care s-a desfăşurat la sediul Senatului României. Acesta are loc cu ocazia marcării Zilei Maritime Europene în România, sub egida Comisiei Europene – DG MARE.
În acest an, forumul cu caracter internaţional este organizat în scopul unei mai bune pregătiri a proiectelor majore de investiţii ce urmează a fi implementate în contextul aplicării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), destinată să transforme radical macro-regiunea. Evenimentul este organizat de EUROLINK – Casa Europei în parteneriat cu Senatul României.
În acest an, genericul forumului este „Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent în contextul inovării pentru Regiunea Dunăre — Marea Neagră”. În prima zi a lucrărilor, a avut loc ceremonia de decernare a Trofeului „Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”. La eveniment participă membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale, reprezentanți din mediul universitar, organizații nonguvernamentale și companii din 14 state membre SUERD, precum și de la Marea Neagră.
„Forumul Inovării Social-Economice Dunăre-Marea Neagră” va continua vineri, 23 mai, cu o serie de workshopuri speciale, dedicate promovării noului Management SMART pentru proiectele de investiţii UE, cât şi rolului educaţiei antreprenoriale pentru relansarea economică a regiunii, programate în cadrul Institutului Banca Român. De asemenea, este propusă să se desfăşoare şi o sesiune practică de training pentru sprijinirea elaborării proiectelor multinaţionale în consorţiu, ce pot fi co-finanţate prin Programul Horizon 2020, în acelasi context al privilegierii obiectivelor cu veritabil impact dunărean. Ulterior, în baza exercitiului colectiv de simulare, se va desfăşura şi un eveniment de tip Project Market Place pentru negocierea parteneriatelor internaţionale necesare depunerii proiectelor.
Ziua Maritimă Europeană, creată la 20 mai 2008 printr-o declarație tripartită a președinților Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE, se sărbătorește în fiecare an în jurul datei de 20 mai și are ca scop creșterea vizibilității Europei maritime.
Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare lansat de România împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene /UE/.
M. Petcu