Fondurile europene, singura şansă pentru modernizarea transportului public din Giurgiu
Giurgiu are posibilitatea de a-şi moderniza transportul public în comun, staţiile de autobuz dar şi de a-şi reabilita infrastructura rutieră, doar dacă ar accesa fonduri europene nerambursabile. Directorul operatorului de transport public din Giurgiu, Tracum SA, Ovidiu Andrei, susţine că municipiul Giurgiu a avut posibilitatea de a implementa un proiect prin care putea să acceseze fonduri pentru achizionarea a zece autobuze electrice.
„Am propus executivului Primăriei să creăm, noi, Giurgiu, într-un parteneriat public-privat, un prototip de vehicul electric, împreună cu Facultatea de Transporturi, divizia de vehicule electrice. Dacă implementam acest proiect, aveam posibilitatea a accesa fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea a zece autovehicule de acest gen, însă un asemenea proiect a fost privit cu reticenţă. Aveam posibilitatea de a apărea ca oraş inovator. Cred că singura soluţie pentru modernizarea parcului auto este achiziţionarea de mijloace de transport ecologice”, a afirmat Ovidiu Andrei.
În plus, municipiul Giurgiu poate beneficia de fonduri structurale pentru modernizarea staţiilor de autobuz, dar şi a infrastructurii rutiere aferente în cadrul unui program de dezvoltare urbană, este de părere Ovidiu Andrei.
Directorul Tracum Giurgiu a precizat că se impune ca autoritatea locală să se implice în susţinerea transportului public în comun printr-o intervenţie în preţul biletului, dar şi prin modernizarea parcului auto, care nu a mai fost reînnoit din 2008, când a fost achiziţionată ultima tranşă de autobuze.
În prezent, circa 5.000 de giurgiuveni circulă lunar cu autobuzele de care dispune Tracum Giurgiu, iar 3.200 dintre aceştia sunt pensionari, care beneficiază de gratuităţi pe transportul în comun.
Din cauza aglomeraţiei create de pensionari, care profită de această facilitate, a scăzut numărul călătorilor plătitori, a mai explicat directorul Tracum.
Marcela Petcu