Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

La mulţi ani, tuturor cititorilor noştri care se numesc Ilie sau Ilinca!

sf-ilie-ploile-sfantului-ilie-99096-1Conform tradiţiei, pe 20 iulie este sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care fulgeră şi trăzneşte, căruia i se mai spune şi “Căruţaşul Raiului”. Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Sfântul care trăieşte veşnic

Sfântul Proroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea faţă către faţă slava Dumnezeului întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli în ziua Schimbării la faţă. Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. Oamenii cred ca atunci când se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruţa lui de foc, pentru a ne ocroti.

Tradiţii de Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este considerat și ocrotitorul recoltelor. În această zi nu se lucrează ogoarele de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină) ci se stropesc cu apă sfințită pentru ca să aducă rod bogat în anul următor. Astăzi se culeg și plantele de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei în scopuri terapeutice. Tot astăzi se culege şi busuiocul și se duce la biserică pentru a fi sfințit.

Apicultorii recoltează mierea de albine, operație numită “retezatul stupilor”. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele și vecinii invitați la acest moment festiv, gustă din mierea cea nouă și se cinstesc cu țuică îndulcită cu miere.

Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată în an, din roadele noi de struguri, nuci și alune. În schimb nu este bine să se consume mere nesfințite și nici nu e voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina. În această zi, merele (fructele lui Sânt-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfințite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

Dacă tună de Sfântu Ilie, vor seca alunele iar merele vor fi viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile. Tradiţia populară spune că, dacă plouă şi este furtună în ziua de Sfântul Ilie, este bine să ținem ușile și ferestrele bine închise. În acest fel, dracii fugăriţi de furia Sfântului nu au pe unde să intre în casă.

La mulţi ani, sărbătoriţilor zilei!

Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, cei mai mulţi sărbătoriţi de astăzi sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Ilie însă, alături de aceştia, vor sărbători şi cei care poartă numele de Iliuţă, Iliuţ şi Iliuş.

Dintre femeile care îşi serbează astăzi onomastica cele mai multe se numesc Ilinca, urmate de persoanele care răspund la numele Ilia.

Redacţia cotidianului GIURGIUVEANUL urează un călduros “La mulţi ani!” tuturor cititorilor si colaboratorilor care îşi serbează ziua onomastică (sau cea de naştere) pe 20 iulie 2014.

Advertisement

Arhive