Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Medicina… pentru toţi

cosmin georgescu 1Ca medic de familie m-am gandit sa scriu o medicina pentru toti, medici si pacienti. Va trebui prin urmare sa am atat un limbaj elevat cat si unul obisnuit pe care sa-l inteleaga toata lumea. Nu voi face rabat de la tot ce e mai nou in domeniul stiintei dar le voi presara cu glume si poante ca sa fie usor de citit.

   Indiferent ca aveti studii sau nu, aceasta scriere a mea vă va captiva. Singura conditie e sa stiti sa cititi sau sa fiti dornici sa ascultati daca va citeste altineva. Medicina destinata doar medicilor este sterila, teoretica, stict didactica, profesionala. Cea adresata pacientilor este cu adevarat vie. Profesam medicina pentru a insanatosi oamenii, nu pentru a creste numarul tratatelor.

   Ce este un medic ? Un om ca toti ceilalti. De cele mai multe ori ajunge la randul lui, pacient si bolnav. El a studiat o facultate, care se numeste Facultatea de Medicina si pe baza diplomei de absolvire si a examenului de licenta medicala poate sa profeseze oriunde in lume, aceste acte de studii sunt recunoscute. In plus, el trebuie sa recunoasca bine limba tarii in care profeseaza. Tarile straine recomanda examen de limba la venirea unor medici din afara granitelor. Astazi limba universala a medicinii este engleza. In secolul trecut a fost franceza. Iar in Antichitate, greaca si latina. Nu o sa ma feresc sa va dau si termeni in limbi straine pe care imediat sa ii traduc. Aceasta scriere se doreste a fi una internationala, citita de cati mai multi medici, pacienti, bolnavi de pe intreg Globul.

      Medicul este un om de stiinta deoarece invata riguros si sistematic si aplica principii clare de diagnostic si tratament. El este insa si un artist. Creaza in fiecare zi, in fiecare ora, la fiecare consultatie, noi strategii specifice cazului. El trebuie sa stie sa discute cu pacientul, sa-l faca sa inteleaga ce se intampla cu el si ce are de schimbat in economia vietii lui. Astazi se discuta de consimtamantul informat al pacientului. In traducere inseamna ca pacientul isi da acordul cu ceea ce urmeaza sa se intample cu el din punct de vedere medical. Dar oare, acest accept este informat ? Intelege o femeie in varsta de 90 de ani, care va fi supusa unei interventii de cataracta ca semneaza acceptarea operatiei cu riscul implicit de a-si pierde vederea ? Un barbat de 50 de ani, fara cunostinte medicale, cu un accident vascular hemoragic, pe care numai o interventie chirurgicala cerebrala il poate salva, va ajunge pe masa de operatie in stare de coma si doar familia, daca exista si e de fata isi va asuma riscul interventiei. In astfel de situatii extreme, pacientul nici nu poate sa-si dea acceptul si tot ceea ce se face din punct de vedere medical este pentru salvarea lui. Medicina este arta salvarii vietii si ea trebuie sa actioneze dincolo de orice limite, de orice restrictii, de orice ingradiri, care prin natura lor constrangatoare ar putea sa duca la moarte.

      Cine e pacientul. Orice om, inclusiv un medic, care are suficienta pacienta (rabdare) pentru a ajunge sa fie consultat de un medic. E nevoie de rabdare si pe parcursul consultatiei, a unor analize de laborator ulterioare, a unui tratament de urmat, eventual o procedura chirurgicala sau alta consultatie medicala. Daca nu exista pacienta (rabdare) atunci nu exista pacient. Exista si oameni care vor sa fie tratati repede dar ei nu pot beneficia de un tratament optim. Medicul trebuie lasat, ca un duhovnic in biserica, sa gandeasca mai intai suferinta si apoi sa-i gaseasca leacul.

      In serviciile de urgenta, in caz de calamitate, medicul lucreaza sub presiune. Atunci el trebuie sa gaseasca in timp scurt cele mai bune solutii. Tratamentul in urgenta, desi salvator de vieti, nu are eficienta unui tratament elaborat in timp. Medicii de urgenta sunt specializati sa lucreze in conditii de stres, de graba, de amenintare iminenta a mortii. Din fericire de cele mai multe ori, medicii sunt calmi, pasnici, incercand solutii de crutare, neinvazive fata de trupul pacientului.

      Un curs special de medici il reprezinta cei care trateaza bolile psihice, interactiunea intre culturi, traditii, obiceiuri, instincte, fiind aici capitala.

      Sa nu uitam medicii de laborator, specialistii in imagistica, (adica in radiografii, probe de computer tomograf si rezonanta magnetica nucleara) care vin cu date foarte importante in stabilirea diagnosticului si conduitei terapeutice.

      Farmacistii consiliaza pacientii, prepara diverse combinatii, aprovizioneaza farmaciile cu tot ceea ce e necesar si modern in terapie, sunt la curent cu efectele benefice si reactiile adverse ale medicamentelor, participa alaturi de medicii prescriptori la un sistem national computerizat prin care ei elibereaza medicamente in regim compensat si gratuit.

      Se intelege din toate acestea ca relatia medic-pacient este biunivoca. Nu pot exiosta unul fara celalalt. Ei se intalnesc la jumatatea drumului. Unul vine cu suferinta, altul cu leacul. Daca pacientul nu are vointa, nu va urma sfaturile medicului. Daca medicul e indiferent nu va auzi suferintele pacientului. Pacientul atins de o boala sau mai multe devine bolnav. Pacienti sunt toti oamenii beneficiari ai sistemului de sanatate, sanatosi sau bolnavi. Medicii sunt si ei deopotriva pacienti, iar uneori in viata lor, bolnavi. Prin urmare ei stiu ca modul in care trateaza ei un pacient vor fi si ei tratati candva. Medicina are importante valente sociale, ea asigura sanatatea natiunii, puterea si prosperitatea ei. Intreaga lume depinde de medici. Omenirea va merge inainte prin medicii ei. Prin urmare, aceste scrieri ale mele isi propun sa salveze lumea pornind de la fiecare cititor in parte. Fac un apel, ca aceste randuri sa fie intelese, comentate si distribuite de catre oameni catre oameni. Va fi o Arta a Medicinei. Numele meu nu este Hipocrate. Ma numesc Cosmin Stefan Georgescu, m-am nascut in 28 decembrie 1971, pe malul stang la Dunarii, in directia ei de varsare, intr-un oras numit Giurgiu, la 60 de kilometri de capitala Bucuresti, intr-o tara – Romania, de pe continentul Europa. Lucrurile acestea, care pentru mine conteaza enorm, pentru cititorii mei vor avea mai putina importanta. Am studiat medicina in cadrul Facultatii de Medicina Generala Carol Davilla Bucuresti si m-am specializat tot in Bucuresti in medicina de familie. Am un numar mare de pacienti ca medic de familie si doresc in mod special sa le multumesc pentru incredere si sa le dedic scrierile mele. Lor si voua, cei care ma cititi sau ma ascultati intr-o forma sau alta. Multumesc de asemenea profesorilor mei de biologie din scoala generala (profesorul Hodoroaba, Scoala Generala Nr. 7 din Giurgiu), din liceu (Colegiul Naitional Ion Maiorescu din Giurgiu), doamna profesoara Paula Dinca si numerosilor profesori universitari de la Facultatea de Medicina „Carol Davilla” Bucuresti de unde imi amintesc pe Cezar Niculescu, Radu Garmaciu, Ion Costica, Sorin Oprescu, Constantin Dumitrache si multi, multi altii.

     Fie ca aceste randuri sa vindece suferinta si sa aduca viata acolo unde e atata nevoie de ea: in fragila si trecatoarea noastra existenta.

Dr. Cosmin Ştefan Georgescu

Advertisement

Arhive