Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu, pe tărâm giurgiuvean
Sunt puţini giurgiuveni care ştiu că Sergiu Nicolaescu a păşit şi pe pământ giurgiuvean, în urmă cu 42 de ani, când a participat la filmările unuia dintre cele mai cunoscute filme ale sale „Mihai Viteazul”. Regretatul actor şi regizor a filmat celebrele cadre ale bătăliei de la Călugăreni chiar pe locul unde s-a desfăşurat cunoscuta bătălie dintre români şi turci. De altfel, în genericul filmului se menţionează că acesta a fost realizat cu sprijinul organelor locale și de partid din următoarele orașe și comune: Sibiu, Brașov, Hunedoara, Sighișoara, Sinaia, Șelimbăr (jud. Sibiu), Tălmaciu (jud. Sibiu), Săliște (jud. Sibiu), Sâmbăta de Jos (jud. Brașov), Criș (jud. Hunedoara), Bran, Tismana (jud. Gorj), Râmeț (jud. Alba), Histria (jud. Constanța), Vârtop (jud. Alba), 2 Mai (jud. Constanța) și Călugăreni – Uzunu (jud. Giurgiu). Au fost efectuate filmări și în străinătate: la Praga (în Cehia) și Istanbul (în Turcia), cu ajutorul organelor de stat din R.S. Cehoslovacia și Turcia.
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineaţă, 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias, la vârsta de 82 de ani. Activitatea sa artistică impresionantă va rămâne însă ca un reper în istoria cinematografiei româneşti.
Deoarece regizorul Sergiu Nicolaescu a dorit o acuratețe istorică cât mai mare pentru filmul său, scenele de luptă au fost filmate în general chiar pe locurile unde au avut loc acestea. Cadrele cu Bătălia de la Călugăreni (1595) s-au filmat la Călugăreni – Uzunu (jud. Giurgiu), condițiile de atunci regăsindu-se în cadrele trase de regizor, inclusiv celebra mocirlă sau căderea de pe pod a lui Sinan Pașa în râul Neajlov.
Cel mai greu film al său
„Sigur că peste o sută de ani filmul va mai fi util şi apreciat”, declara regizorul Sergiu Nicolaescu. „Am lucrat la el cu toată pasiunea şi profesionalismul de care eram capabil. A fost cel mai greu film al meu. Am avut parte de nenumărate interdicţii şi cenzurări, dar am rezistat şi nu am afectat calitatea filmului”.
Filmul „Mihai Viteazul”, regizat de Sergiu Nicolaescu, ocupă locul trei în topul celor mai apreciate producţii istorice din toate timpurile, alcătuit de IMDB (Internet Movie Database). În urma sa se află pelicule mult mai cunoscute precum „Braveheart”, „Judgment at Nuremberg” sau „Ghandi”.
Realizat după un scenariu scris de Titus Popovici, în 1970, filmul l-a avut în rolul principal pe Amza Pellea, alături de care au jucat, printre alţii, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu şi Mircea Albulescu.
Marcela Petcu