Cine a scos crucea de Bobotează, la Giurgiu, în 2013 (VIDEO)
În fiecare an în ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza, Praznic împărătesc care se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Teofania”, deoarece ne aminteşte tuturor de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime. În Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a Botezului Domnului Iisus care reprezintă dezvăluirea iubirii şi bunăvoirii Părintelui Ceresc pentru Fiul cel iubit. Mântuitorul Hristos, a arătat ierarhul nostru, vine la râul Iordan să fie botezat de către Ioan, nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinţi creaţia. Prin atingerea de „firea apelor” Iordanului, Mântuitorul Hristos le-a sfinţit, iar prin apa de acum, îi sfinţeşte pe credincioşi, deschizându-le uşa unui nou botez, cel al Noului Testament, al luminii, al harului mântuitor, al îndumnezeirii, a încheiat ierarhul nostru.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţimea de credincioşi, împreună cu Chiriarhul nostru, cu preoţi şi diaconi de la toate bisericile din oraşul Giurgiu au pornit în procesiune din faţa Catedralei Episcopale către portul dunărean Giurgiu. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana praznicului, dar şi steaguri zugrăvite cu scena Botezului Domnului Hristos. În portul dunărean Giurgiu, într-un loc special amenajat, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a săvârşit Slujba de sfinţire a Aghesmei Mari. La final, potrivit tradiţiei, Preasfinţia Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creştini prezenţi a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.
Crucea a fost scoasă de Iulian Cimpoeru.
Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului participă mii de giurgiuveni pentru a primi binecuvântarea Domnului ce se revarsă şi sfinţeşte apele şi pentru a împlini tradiţiile acestei sărbători.
La aceste manifestări religioase au luat parte şi numeroase oficialităţi judeţene şi locale, care au ţinut să fie prezente la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creştinătăţii.