O ŞTIRE ALTFEL: Martor la naşterea unei tradiţii
Era început de septembrie, anul acesta. A venit la mine o nepoată. Era pentru prima oară când venea în Brăila. Trebuia să îi arăt ceva care să o impresioneze, care să-i rămână ca amintire. În funcţie de timpul pe care ni-l oferea o frumoasă zi de toamnă, am dus-o să vadă, pe rând, Grădina Mare, pentru statuia lui Eminescu şi ceasul de flori, şi esplanada din faţa Palatului Administrativ cu spectacolul oferit de Fântânile lui Constantin Lucaci şi priveliştea Dunării, care-şi vedea cuminte de curgerea ei domoală.
Printre detaliile pe care i le-am dat despre statuia lui Eminescu, operă a sculptorului Dumitru Pasima, i-am spus că, şi asta cam în ultimii 20 de ani, la Brăila suntem pe cale să se închege o tradiţie: cupluri de tineri însurăţei aleg să facă fotografii pentru memoria nunţii lor la statuia lui Eminescu. Cadrul natural este minunat, iar despre Eminescu, poet al IUBIRII, ştiu din şcoală. Statuia a fost ridicată în anul 1989 şi are unele particularităţi care o particularizează printre cele peste 366 de statui EMINESCU din ţară.
Momentul, nici că se putea altfel, a fost surprins de aparatul de fotografiat.
Incântată de tot ceea ce a văzut, la sfârşitul lunii, când întâmplarea a făcut să fie nună mare la Giurgiu, a sugerat celor pe care îi însoţise în faţa altarului să facă poze la statuia…lui Eminescu. Ştia că Giurgiu, în Alei, are, din anul 1938, un…Eminescu, operă a lui Corneliu Medrea.! Ascultată, după datină, de tinerii miri, naşa a ţinut să facă ceea ce auzise că se face la Brăila: poze la statuia lui Eminsecu. Şi a fost, ne mărturisea după aceea, minunat! Şi, ca să mă convingă, mi-a promis că îmi va trimite fotografia asigurându-mă şi că se va interesa de datele care dau identitate literară …Eminescului giurgiuvean.
Nuntaşii au fost surprinşi în mod plăcut de idee.
Era o noutate preluată imediat ca un posibil obicei al locului
Satul Sf.Gheorghe se bucura că ceremonialul tradiţional al nunţii se îmbogăţeşte.
Cântecul miresei se auzea şi aici, deşi lăutarii nu erau de faţă.
Unde sunt nunţile de altădată când, în zorii zilei, lăutarii cântau mai abitir pentru a-i auzi ţăranii care mergeau la câmp şi se gândeau la pregătirea pentru nunta copiilor lor?
profesor Gheorghe Calotă, Brăila
Alex, strănepotul, măsoară cu pasul esplanada din faţa Palatului Administrativ, Brăila…
Esplanada din faţa Palatului Administrativ, Brăila. În fundal, Casa Agronomului.
EMINESCU, operă a sculptorului Dumitru Pasima, prima statuie a poetului dezvelită oficial în România
după anul 1989, la 15 ianuarie 1990, în Grădina Mare, Brăila