Liviu Roşca, „un proaspăt campion naţional de atletism… ”
Giurgiuveanul Liviu Roşca este unul dintre puţinii sportivi, din ramura atletismului, cu care Giurgiu se poate mândri. A fost multiplu campion naţional la juniori şi seniori la proba de 400 de metri şi ştafetă, a participat şi la competiţii internaţionale, fiind inclus şi în lotul naţional al României.
A absolvit Academia Naţională pentru Educaţie Fizică şi Sport în 1985, specializarea atletism.
A înfiinţat Clubul Sportiv Atletic din Giurgiu, unde a pregătit mulţi copii talentaţi.
Liviu Roşca este angajat al Federaţiei Române de Atletism, unde deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de Cros, Marş, Alergare pe şosea, Maraton şi Alergare montană.
Să mai amintim că este proprietarul unei tipografii dar şi directorul „Editurii pentru Sport”, unde au văzut lumina tiparului numeroase volume de carte, cea mai recentă colaborare fiind aceea cu publicistul giurgiuvean Dan Mucenic, fondatorul colecţiei Biblioteca Giurgiuveană.
În cele ce urmează vă prezint un articol apărut în presa locală, în august 1979, când, elev fiind, Liviu Roşca devenise (cred că pentru prima oară, sper să nu greşesc) campion naţional la atletism. Era la vremea aceea o adevărată mândrie pentru giurgiuveni.
Dar să vedem ce consemna presa vremii:
„În cadrul campionatelor naţionale de juniori (categoria a III-a) desfăşurate la Bacău, elevul giurgiuvean Liviu Roşca a ocupat primul loc în proba de 600 de metri cu timpul de 1:27,1, cucerind titlul de campion la juniori mici.
Un rezultat bun (locul III) a obţinut şi colegul său Mirel Scundacu.
Cei doi sportivi, pregătiţi cu multă pasiune de profesorul Ion Dima, fac atletism de performanţă numai de câteva luni, dovedind aptitudini şi talent pentru marea performanţă. Succesul acesta reprezintă o primă recompensă pentru efortul depus atât de cei doi elevi cât şi de profesorul lor care este de părere că atât Liviu cât şi Mirel vor face să se spună multe lucruri frumoase despre viitoarele lor performanţe.
Profesorul Dima ne mai declara că elevul său, Liviu Roşca, vine din comuna Ghizdaru unde profesorul Mihăilescu Constantin se ocupă cu multă pasiune de iniţierea copiilor în tainele atletismului.
Un gest care arată sportivitatea exemplară a celui care împarte bucuria succesului cu un coleg care a făcut de fapt o muncă de pionierat.”
Vasile Arcanu