Giurgiuvenii, obligaţi să meargă la război? Tinerii vor fi primii înrolaţi
În contextul în care războiul se apropie de graniţele României, MAPN duce o politică de înrolare a tinerilor români în vederea unui război preconizat NATO – Federaţia Rusă. Autorităţile române au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vîrsta între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezinte la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război.
Modelul certificatului medical, ce va fi eliberat de medicul de familie, a fost publicat luni în Monitorul Oficial. Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat sau mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani.
Înrolaţi fără să fi făcut armata
Având în vedere situaţia tensionată din Ucraina, izbucnirea unui conflict armat pare iminentă. Primii care vor fi chemaţi la luptă vor fi tinerii. Participarea la un conflict armat este obligatorie, chiar dacă nu au făcut armata. În primul rând vor intra pe front militarii activi, după care vor fi chemaţi rezerviştii, iar apoi tinerii între 20 şi 35 de ani, care vor fi instruiţi şi puşi la dispoziţia armatei, fiind repartizaţi în unităţile militare în funcţie de necesităţile acestora, conform prevederilor legale. Bărbaţii care nu au făcut armata sunt recrutaţi obligatoriu. După recrutare, se efectuează vizita medicală şi începe instruirea. În situaţie de război, rezerviştii vor fi încorporaţi pe specializarea lor.
Marcela Petcu