Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

La Mulţi Ani, poliţişti giurgiuveni! La Mulţi Ani, Poliţia Română!

nascatii din GiurgiuZiua de 25 martie are dublă o semnificaţie. Aşadar, pe lângă sărbătoarea religioasă, Buna Vestire, astăzi este şi ziua Poliţiei Române, fiind un moment aniversar deosebit, mai exact 193 de existenţă a acestei instituţii. Cu prilejul aniversării Zilei Poliţiei Române adresăm felicitări tuturor lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, pentru activitatea depusă în vederea asigurării unui climat normal de ordine şi siguranţă publică pentru toţi giurgiuvenii.

 

193 de ani de la atestarea documentara a  Politiei Romane

 

Data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii,  prima institutie politieneasca consemnata de documentele istorice, care a avut ca scop asigurarea ordinii, linistii si curateniei oraselor Iasi si Bucuresti.

In anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei, legalizand, astfel, functionarea acestei institutii. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur, in interiorul careia era prezentata Maica Domnului, inaintea Arhanghelului Gabriel, care ii aducea vestea cea buna (Buna Vestire sarbatoare crestina care se serbeaza in fiecare an la 25 martie). Prin importanta si semnificatiile sale, evenimentul consemnat acum 193 de ani, constituie un moment de referinta in istoria Politiei Romane. Practic, spun istoricii, inmanarea acestui steag al Agiei legalizeaza functionarea institutiei Politiei Romane.

Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitala, atributiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orasului in timpul noptii si pastrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau in oras).

Incepand cu Legea de organizare a politiei, emisa in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmata de Legea lui Vasile Lascar si de Legea pentru organizarea politiei generale a statului, competentele politiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

In prezent, organizarea si functionarea Politiei Romane sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Politia Romana este in prezent „institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii”.

Advertisement

Arhive