Disperare printre asiguraţii din Giurgiu. Puşi pe drumuri de la spital, la medicii de familie
Aşa cum era de așteptat, startul introducerii cardului național de sănătate a dus la disperare mai mulți asigurați din Giurgiu, dar și medici sau farmaciști. Unii furnizori de servicii medicale nu prea au înţeles ce au de făcut și au pus bolnavii pe drumuri. Luni, mai mulţi pacienţi, care trebuiau să fie consultaţi de medici specialişti în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, au fost trimişi pentru activarea cardurilor la medicii de familie.
Greşit, spun unii medici de familie din Giurgiu, atâta timp cât cardul poate fi activat de orice furnizor de servicii medicale şi nu doar de medicii de familie.
„Am avut pacienţi care stăteau la cozi la medici specialişti din Spitalul Judeţean Giurgiu şi au fost trimişi la mine, pentru a-şi activa cardul de sănătate. Am fost nevoit să merg să le explic că acesta poate fi activat şi la spital, şi că nu trebuie să punem bolnavii pe drumuri”, susţine medicul de familie Cosmin Georgescu.
Ce se întâmplă cu bolnavii nedeplasabili?
Este întrebarea pe care şi-o pun medicii de famile, atâta timp cât normele de implementare a cardului de sănătate nu are prevederi clare cu privire la asiguraţii nedeplasabili, cum ar fi cei cu cancer în fază terminală, cu membre amputate sau alte boli care nu le permit să se deplaseze la medicii de familie pentru a valida un serviciu medical.
„Cardul de sănătate este netransmisibil, deci nu poate fi folosit decât de asigurat. Întrebarea este ce facem cu bolnavii nedeplasabili? Noi mergem şi îi înregistrăm în registru atunci când acordăm consultaţii la domiciliu, dar cum le dăm bilete de trimitere, cum le dăm reţete, atâta timp cât cardul poate fi folosit doar personal, şi trebuie introdus în cititor?”, se întreabă medicul Cosmin Georgescu.
Obligaţiile furnizorilor de servicii medicale
„Am primit unele sesizări de la pacienţi cărora li s-a refuzat asistenţa medicală pentru motivul că nu funcţionează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate. Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori şi vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile și cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului naţional de sănătate, dar şi să furnizeze servicii medicale şi medicamente, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă de la începutul acestui an. Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat într-un comunicat de presă al MS.
CNAS a solicitat furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar și fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.
Urgent!
Reprezentanții medicilor de familie solicită de urgență „modificarea abordării implementării sistemului cu informarea judicioasă a tuturor asiguraților, funcționarea în paralel până la corectarea erorilor și explicații oficiale privind pregătirea deficitară și proasta implementare a sistemului”.
Marcela Petcu