Poliţişti „cu greutate”. Ce teste fizice susţin oamenii legii
De foarte multe ori ne întrebăm cum un poliţist supraponderal poate alerga după infractori şi mai ales cum poate trece acesta de testele fizice. Teoretic, omul legii se află în stradă şi trebuie să aibă pregătire fizică pentru a interveni atunci când constată o infracţiune. Dacă are loc o tâlhărie sau o altă infracţiune stradală, cum poate alerga după infractori un poliţist care are peste 100 de kg? Cu astfel de probeleme se confruntă cel mai probabil toate inspectoratele de poliţie din ţară.
Activitatea sportivă a poliţiştilor este gestionată în conformitate cu ordinul MAI 154/2004, poliţiştii operativi şi neoperativi fiind evaluaţi periodic potrivit normelor legale aflate în vigoare. Există două categorii de poliţişti: operativi şi neoperativi. Probele la care sunt supuşi oamenii legii sunt: rezistenţă, viteză, abdomene, flotări, sărituri în lungime, iar cei operativi sunt testaţi şi la autoapărare. Totodată, evaluarea sportivă se face în funcţie de vârstă. De asemenea, poliţiştii sunt obligaţi să facă sport câteva ore pe săptămână. Singurii care sunt scutiţi de sport şi evaluarea sportivă sunt poliţiştii care au probleme medicale.
„Evaluarea educaţiei fizice a poliţiştilor se realizează prin examinări periodice, fiind constituite grupe pe criteriile vârstă, gen şi afecţiuni medicale, cu avizul medicului. Evaluările se realizează anual, pentru personalul din categoria de solicitare fizică normală, semestrial – pentru personalul din categoria de solicitare fizică accentuată şi cel puţin trimestrial – pentru personalul din categoria de solicitare fizică specială.
Grupele de vârstă la educaţie fizică sunt constituite atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, astfel: grupa a I a – până la 30 de ani, inclusiv;grupa a II a – de la 31 de ani până la 35 de ani, inclusiv; grupa a III a – de la 36 de ani până la 45 de ani, inclusiv;grupa a IV a – de la 46 de ani până la 50 de ani, inclusiv;grupa a V a – peste 51 de ani. Printre probele de evaluare, stabilite prin ordinul care reglementează activitatea de educaţie fizică în unităţile M.A.I., se regăsesc alergarea de viteză pe distanţa de 50 metri plat, săritura în lungime de pe loc, procedee de autoapărare, flotări, abdomene, alergare de rezistenţă pe distanţa de 1000 metri plat. După efectuarea controlului medical complex anual, în luna decembrie a fiecărui an, medicul unităţii întocmeşte situaţia cu personalul scutit medical total de participarea la activităţile de educaţie fizică şi sport pentru anul următor”, se arată în răspunsul primit de la IJP Giurgiu cu privire la evaluarea poliţiştilor.
Ore de educaţie fizică
Totodată, se pecizează că aceste evaluări au loc periodic iar poliţiştii fac ore de educaţie fizică săptămânal.
„Poliţiştii din categoria de solicitare fizică normală au susţinut evaluarea anuală în luna iunie 2015, o a doua perioadă de evaluare fiind planificată în luna septembrie. Pentru cei din categoria de solicitare fizică accentuată, evaluarea pe semestrul I a fost susţinută în luna iunie 2015, urmând a fi susţinută încă o evaluare în perioada septembrie – octombrie. Categoria de solicitare fizică specială a susţinut evaluarea trimestrială în lunile martie şi iunie, următoarele fiind programate a fi susţinute în lunile septembrie, respectiv noiembrie 2015. La nivelul I.P.J. Giurgiu şi al structurilor subordonate, activităţile de educaţie fizică sunt organizate şi desfăşurate pe categorii de solicitare fizică, săptămânal, alocându-se ore de pregătire pentru fiecare din acestea: normală – 4 ore pe săptămână; accentuată – 6 ore pe săptămână; specială – 10 ore pe săptămână, personalul având obligaţia să participe anual, la cel puţin 50% din totalul orelor afectate educaţiei fizice”.
Cum reuşesc oare poliţiştii care au kilograme în plus să treacă aceste evaluări? Aceasta este întrebarea…
Marcela Petcu
N.B. În imagine cel mai gras poliţist din lume!