Nelinişti…
Scriam în Giurgiuveanul din data de 18 martie 2014 următoarele: – Am aflat că au fost reluate lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional IonMaiorescu Giurgiu. Cum promoţia anului 1954, cu 11 clase, va avea întâlnirea prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la absolvire în 4 septembrie 2014, sperăm ca evenimentul să se petreacă în clădire îmbrăcată în haină nouă! În numele colegilor mei, multumesc tuturor celor care au înţeles că cinstirea şcolii este un lucru sfânt şi, cu cât mai multe lucruri sfinte se vor petrece, cu atât mai luminat va fi drumul în viaţă al copiilor noştri!
În data de 3 septembrie 2016, revedere după 62 de ani de la absolvire! În clădire arătoasă cu săli de clasă îmbrăcate şi ele în haină de sărbătoare . Pe 12 septembrie încep şcolile! Eveniment!
Prezenţa la activitatea noastră a distinselor profesoare, în activitate, Elisabeta CIULACU şi Dalia DECEA, a elevelor Denisa FLOREA, Ioana SOARE şi Andreea VLADA,toate viitoare absolvente în 2017, a părintelui paroh de la Biserica Eroilor din Giurgiu, Sabin MÂŢ, cel care a transformat pentru câteva clipe curtea liceului într-un altar sfânt al LIMBII ROMÂNE, precum şi a DOMNULUI profesor Ion DINCĂ, fost director al liceului timp de peste 20 de ani, cel care ne-a asigurat că totdeauna profesorii au ştiut ce au de făcut, m-a determinat să plec optimist.
Am şi plecat astfel, obţinând asigurarea colegilor că ne vom revedea şi anul viitor!
Şi totuşi …
După câteva zile,entuziasmul meu de fost liceean al anilor 50.., din sceolul trecut a fost spulberat de o ştire auzită la radio: La inscrierile pentru învăţământul superior pedagogic s-a manifestat un slab interes din partea tinerilor absolvenţi! Şi, printre facultăţile la care au rămas locuri, era citată şi Facultatea de limba şi literatura română!
M-am trezit rostind vestita expresie ciceroniană: „O tempora, o mores” = Ce vremuri, ce moravuri!
Şi au trecut 2000 de ani.
Las cititorului satisfacţia de a ghici sensul pe care l-am dat expresiei. Din multele pe care le-a primit în timp!
Departe de a fi un….. cimitir de fiare vechi, ÎNVĂŢĂMÂNTUL este chiar fiinţa noastră! Ceva se impune a fi făcut! Şi asta, cât mai repede!
Notă: La întâlnirea de promoţie din data de 3 septembrie 2016, am inchegat un dialog între generaţii. Mă întreb? –Ce mesaj vor lăsa absolvenţii anului 2017 în anul 2026, când vor scoate numărul următor al publicaţiei anoTIMPURI?
Gh. CALOTĂ, Brăila