Cele mai importante evenimente politice ale anului trecut, la Giurgiu
Planul local a fost o scenă interesantă în anul 2016, unde personalități politice au revenit la partidele-mamă, altele au demisionat din funcţii după ce au pierdut alegerile iar alte figuri politice au făcut surprize pentru cetățenii de la malul Dunării.
În martie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, ia decizia de a se înscrie în ALDE, după a fost exclus din organizaţia judeţeană a PNL Giurgiu. Nu este singur, ci i se alătură fostul viceprimar Alexandru Vladu, care, de asemenea, fusese exclus din PSD.
Tot în martie, a fost lansată Mişcarea Liberală Giurgiu.
„Artizanul” este proaspătul demisionar din PNL Giurgiu, Noruţ Stănişteanu, pe fondul nemulţumirii create de pierderea competiţiei interne din PNL Giurgiu pentru candidatura la funcţia de primar al municipiului.
Fără îndoială, mare surpriză de pe scena politică locală a fost revenirea a doi membri marcanţi în PNL Giurgiu, în aprilie, fiind vorba de fostul preşedinte al organizaţiei, Lucian Iliescu şi de ex-deputatul Marin Anton.
Alegerile locale din iunie sunt fără tăgadă marcate de „bătălia” pentru fotoliul de primar al municipiului Giurgiu, în poll-position fiind primarul Nicolae Barbu (PSD)şi ex-deputatul Florian Nicolae, susţinut de PNL. În cursă se află şi fostul viceprimar Alexandru Vladu (ALDE). Lupta pentru Giurgiu este câştigată de primarul în funcţie Nicolae Barbu, dar Florian Nicolae face o figură frumoasă la prima sa luptă politică şi reuşeşte să obţină aproape 8.000 de voturi de la giurgiuveni.
PSD Giurgiu câştigă detaşat alegerile locale, prin câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean şi a 45 de primării. PNL pierde lamentabil alegerile din iunie, câştigând fotoliile de primar în doar şase localităţi şi obţinând un scor de doar 18,63%. Surpriza o constituie ALDE, care reuşeşte să îşi adjudece trei primării şi mai multe mandate de consilieri locali şi judeţeni.
După rezultatele dezastruoase, Dumitru Beianu, co-preşedintele PNL Giurgiu, care candidase pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, anunţă că demisionează din această funcţie, aşa cum promisese încă dinainte de alegeri. Este urmat la scurt timp de către deputatul Florian Nicolae, care decide să demisioneze de la conducerea organizaţiei municipale a PNL Giurgiu, până la soluţionarea unui dosar în care este implicat.
În iulie, fostul liberal Noruţ Stănişteanu este readus în PNL de Gheorghe Ştefan, după ce părăsise partidul prin pierderea competiţiei interne pentru candidatura la funcţia de primar.
Luna august este cea în care primarul Nicolae Barbu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PSD Giurgiu, iese la atac împotriva conducerii Consiliului Judeţean, reprezentată de colegi de-ai săi de partid, după ce Zona Liberă este preluată de autoritatea judeţeană. Ulterior, acesta va susţine că nu va susţine doi dintre candidaţi partidului la alegerile parlamentare.
În octombrie, liderul PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, anunţă revenirea în partid a lui Florian Nicolae despre care susţine că este „cunoscut şi respectat de giurgiuveni”, iar partidul are „nevoie de astfel de oameni!”.
În ciuda acestor animozităţilor create prin transferul Zonei Libere, PSD Giurgiu a avut un rezultat foarte bun în urma votului de pe 11 decembrie, câștigând detaşat alegerile şi nu mai puţin de cinci funcţii de parlamentar. Marele perdant este PNL Giurgiu, care nu reuşeşte să-şi conserve nici voturile de la alegerile locale, obţinând doar 11% din voturile electoratului şi niciun mandat de parlamentar.
„Revelaţia” alegerilor parlamentare din judeţul Giurgiu este ALDE, care, la redistribuire, obţine un mandat de deputat prin Toma Petcu.
Niculae Bădălău va rămâne în istoria politică a judeţului. La finalul anului, liderul PSD Giurgiu, senatorul Nicolae Bădălău, este ales de CEx al PSD în funcţia de preşedinte executiv, care rămăsese vacantă prin alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte.
Membru al PSD din 1991, fără întrerupere, Niculae Bădălău și-a început activitatea politică în organizația PSD din localitatea Bolintin Vale, în 2001 devenind vicepreședinte al organizației județene a PSD, iar din anul 2004 președinte al organizației județene a PSD.
Deocamdată, acesta nu a anunţat oficial cine va fi succesorul său la funcţia de preşedinte al PSD Giurgiu.
Marcela Petcu