Catedrala „Adormirea”, subiect pentru una dintre lucrările pictorului Cicerone Popescu
S-a născut la 19 martie 1908, la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova şi a decedat la Giurgiu, la 4 mai 1998. A urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Camil Ressu, R. Stork, Costin Petrescu, Constantin Artachino, Oscar Han, Tzigara Samurcaş. În 1935 a fost numit profesor de desen la Liceul de Băieţi Anastasescu din Roşiorii de Vede. A funcţionat la acest liceu timp de 33 de ani, cu întrerupere pe timpul războiului când a fost concentrat pe frontul de răsărit.
A participat la Saloanele Oficiale din 1931, 1932 şi 1935. Expoziţii personale nu a avut pe timpul vieţii, dar a participat la expozitii colective organizate la Roşiorii de Vede şi după pensionare şi la Giurgiu.
În afară de un impresionant număr de lucrări in ulei, s-a remarcat şi prin tehnica gravurii. Multe gravuri au fost publicate în revistele culturale ale vremii („Drum”, „România”).
AUTOPORTRET Cicerone Popescu
Lucrările sale se află în colecţii private din ţară, iar unele au ajuns şi în străinătate în urma adjudecării în licitaţii din Bucureşti. La ultimele licitatii lucrările sale s-au vândut la sume cuprinse între de 2.600-3.750 euro.
Cea mai mare parte a lucrărilor sale se află în proprietatea Galeriei Ioana d’Arte, din vecinătatea Petrom-ului de pe şoseaua Bucureşti, despre care noi am mai scris şi care este în curs de a realiza un catalog dedicat pictorului şi o expoziţie omagială.
După cum se poate observa, lucrarea a fost executată de maestrul Cicerone Popescu în 1968, înainte de marile demolări comuniste, astfel că, pe lângă faptul că este o operă de artă, poate fi considerată şi un inedit document istoric.