De-ale şcolii…
Oglindă, oglinjoară…
Aud la mai toate posturile de televiziune, şi mâ intrigă că acest lucru îl fac chiar unii profesori de limba română, citându-se perle din lucrările scrise ale elevilor la examenul de bacalaureat sau la evaluarea la nivel naţional pentru elevii de clasa a VIII-a.
Lăsând la o parte că unele dintre perlele culese de profesori au un umor de o calitate îndoielnică, ceea ce mă face să mă întreb dacă profesorii respectivi au simţul umorului sau al ridicolului!, dar mâ întreb şi întreb dacă aceşti profesori ştiu că, prin asta, îşi bat joc de propria lor muncă? Şi trebuie precizat că, absolut în toate situaţiile, avem un umor involuntar!
E greu pentru mine, chiar în amintirea anilor de liceu, să mi-l închipui pe distinsul meu profesor de limba română. Marin Angelescu, colportând, spre amuzamentul cuiva, perle din lucrările noastre. Se găseau în mod sigur!
Era însă atâta blândeţe în dialogul profesorului nostru cu elevul pe care-l nota, încât te făcea să-ţi simţi vinovăţia că îl obligi să-ţi dea notă mică! Avea în obicei să ne citească paragrafe din cele mai reuşite lucrări, dar niciodată… perle! Existau şi în lucrările noastre desigur, dar profesorul căuta totdeauna motiv de laudă, nu de ocară!
Era un alt timp? Probabil!
Acum câţiva ani, doi profesori renumiţi din Giurgiu, M.B. şi E.C. ,invitaţi la o întâlnire de promoţie ne spuneau amândoi, de parcă se vorbiseră, că s-au schimbat raporturile dintre elevi şi profesori! Îi amintesc acum nu pentru impresia deosebită pe care ne-au lăsat-o, nu pentru regretul pe care-l manifestau pentru unele nereuşite ale activităţii la catedră, ci pentru că , prin demonstraţia lor, încercau nu să motiveze situaţia nemulţumitoare. Încercau să o explice!
Să fie oare acesta motivul pentru care, de câţiva ani, Giurgiu, elevii din Giurgiu, se numără printre codaşii clasamentelor – se fac şi din astea!- la nivel naţional? Inspectoratul Şcolar Judeţean, conducerile şcolilor, cadrele didactice şi nu în ultimul rând elevii sunt chemaţi să arate prin rezultate că şi pe Vlaşca trăiesc şi învaţă elevi la fel de dotaţi ca toţi din ţară.
Grija lui Nilă pentru Bisisica nu o mai au copiii noştri!. Nilă avea tăbliţă- Copiii noştri au tabletă! Nilă a fost premiant! Părinţii copiilor noştri nu mai au timp să meargă la sfat la fierăria lui Iocan! Dar a dispărut şi fierăria! Copiii însă…şi părinţii trebuie să le poarte de grijă! Reuşita lor, a copiilor, este izvor de bucurie! Am încredere. În ţara noastră este încă apărată FAMILIA tradiţională.
Gh.C.Br.