De-ale nunţii…
*1954. Pe o navă militară în radă la Costineşti.Dimineaţa devreme. Toţi marinarii, la posturile de curăţenie. Medicul A.C. controla nava. Ajuns la puntea etalon, medicul este invitat de telemetristul de serviciu să-şi clătească ochii cu ceva imagini de pe plajă.
Mirându-se de ceea ce vede aşa de dimineaţă, tânărul medic zice: – N-am să spun niciodată soţiei ce am văzut! Îi sugerez idei pe care nu le are!
*1957. Mătuşa Marioara îşi mărita a doua fată, că două fete avea. Grijulie precum Mara lui Slavici şi pentru a dovedi satului buna creştere a fetelor sale, mătuşa Marioara a formulat, şi asta spre onoarea viitorului mire, unul dintre cei mai avuţi flăcăi ai satului, că ea vrea să pună pocânzei care, după aprecierea dânsei, ar fi trebuit să chiuie pe uliţele satului fetia fetei sale. Pentru cititori, am căutat eu în DLRM, Ed.a II-a,1998 : Pocânzei,s.m.reg.=Persoană care are anumite atribuţii în timpul unei nunţi ţărăneşti, Am văzut ce atribuţii ar fi trebuit să aibă pocânzeii în înţelegerea mătuşii Marioara
* 1958. Am avut în sat prima nuntă la care am văzut colăceri. COLĂCÁR, colăcari, s. m. (Pop.) Fiecare dintre flăcăii care însoțesc (călare) alaiul nunții și care rostesc la masă orația de nuntă. [Var.: colăcér s. m.] – Printre altele, erau anunţaţi flăcăii satului de cinstea tinerei mirese.
* De mai mulţi ani, în ACCES DIRECT, ni se prezintă la televiziune cazuri delicate de familie! Violuri, adulter, violenţe în familie, copii instituţionalizaţi, prostituţie de ambele genuri, incest şi adesea cu insistenţă enervantă! Comentatori de profesie, şi guralivi, apără sau acuză după caz.
*Las cititorului plăcerea de a stabili propria legătură între momentele prezentate mai sus şi mă gândesc dacă nu cumva, prezentând în exces asemenea cazuri, nu dăunează mai mult familiei, decât să o apere.
*Şi, retrăind bucuria de copil, pentru că se merge cu colindul,zic şi eu:
– BUNĂ DIMINEAŢA
Gh.C.