Cum ar putea să scape de amendă șoferii care circulă fără rovinietă
Şoferii care circulă fără rovinietă ar putea să scape de amendă, dacă autorităţile îi anunţă prea târziu că au încălcat legea. Proiectul legislativ a trecut, recent, de plenul Camerei Deputaţilor.
În momentul de față, prescrierea intervine în șase luni de la săvârșirea faptei. În cel mult două luni de la momentul în care a fost semnat procesul verbal, șoferul trebuie anunțat că primește această sancțiune contravențională, în caz contrar amenda e ștearsă.
Amenzile pentru cei care circulă cu mașina fără să aibă rovinieta valabilă se vor prescrie în patru luni de la săvârșirea faptelor, se arată în propunerea legislativă. Astfel, termenul ar putea fi mai mic decât cel valabil în prezent, adică cel de șase luni.
Proiectul prevede că, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.
Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei.
Modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România se impune deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei, a explicat, la Parlament, deputatul PNL Lucian Bode.
„Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR-ul, în situaţia de faţă, era obligat să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a precizat Bode.
Camera decizională a fost Camera Deputaţilor, astfel că proiectul merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.