REGULI NOI la obținerea indemnizației de ȘOMAj!
Guvernul a modificat și completat prin Hotărârea nr. 80/2018 mai multe acte normative în domeniul forței de muncă. În vigoare de la 13 martie 2018, hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul oficial nr. 224/2018. Unele din reglementările modificate din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privesc sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002.
Indemnizaţia de şomaj şi venituri din alte activităţ
Șomerii care realizează venituri din activități autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizație de șomaj dacă dovedesc că acele venituri nu depășesc valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.
Prin completările aduse la Norme, se consideră că nu realizează venituri inclusiv persoanele care realizează venituri incluse în baza de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă și care se acordă de către angajator sau plătitorul de venit persoanelor prevăzute la art. 19 din lege, ulterior încetării contractului individual de muncă, contractului de muncă temporară, raportului de serviciu, mandatului pentru care au fost numite sau alese, contractului de management sau contractului de mandat, conform prevederilor legale, cu excepția veniturilor din salarii și asimilate salariilor stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile/hotărâri judecătorești rămase definitive și executorii.
Câteva condiţii impuse de lege:
- trimiterea la art. 19 din Legea nr. 76/2002 se referă la persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul asigurărilor pentru şomaj, cu excepţia celor care au calitatea de pensionari.
- cu titlu general, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 din lege, text care are în vedere pe cei care au devenit şomeri în sensul că nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare; în vederea stabilirii dreptului la indemnizaţia de şomaj, aceste persoane trebuie să se regăsească în una din situaţiile prevăzute la literele a)-m) ale alin. (1) din art. 17 al Legii nr. 76/2002 (le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor etc).
- șomerii din situaţiile menţionate anterior beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare; nu îndeplinesc condițiile de pensionare; sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
- condiţiile sunt diferite pentru cei care sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale sau cei care sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani şi care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
În cazul acestora, condiţiile impuse de lege prevăd că trebuie să fie înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul şi să nu obţină venituri sau veniturile să fie din activități autorizate potrivit legii şi să fie mai mici decât valoarea indicatorului social de referință. Potrivit completărilor la Norme, termenul de 60 de zile “se împlinește la ora 24:00 a celei de a 60-a zile, calculată de la data absolvirii“, iar dacă “termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până la sfârșitul primei zile lucrătoare care urmează, ora 24:00.”
Condiţiile de pensionare
Potrivit reformulărilor din Norme, prin sintagma “nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii”, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se înțelege:
-neîndeplinirea condițiilor legale de pensionare pentru limită de vârstă;
-situația în care persoana nu beneficiază de pensie de invaliditate;
-nesolicitarea pensionării anticipate sau anticipate parțial, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.
Stagiul minim de cotizare
- În vederea certificării stagiului minim de cotizare (de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizaţia de şomaj) și a stabilirii dreptului la indemnizație de șomaj, angajatorii au obligația de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverință din care să rezulte baza lunară de calcul al indemnizației de șomaj și baza lunară de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, în care s-a realizat stagiul de cotizare și pentru care s-a datorat, la bugetul de stat, contribuția asiguratorie pentru muncă :
- În anexele la Norme este prevăzut şi modelul adeverinţei.