A venit timpul
MOTTO: „Vis şi umbră sântu toate,
Glasuri şi părere… ” – Miron Costin
Anul acesta am ezitat mult asupra datei de întâlnire, pentru că am meditat fără rezolvare asupra a ceea ce vrem să facem cu prilejul revederii după 65 de ani!, ba, mai mult, ne-am pus întrebarea dacă ne mai întâlnim sau ne mulţumim să stăm fiecare la casa lui!
Noi, cei care, cu mai mulţi ani în urmă, am hotârăt să ne întâlnim în fiecare an, să dăm fiecărei întâlniri un sens, de unde grija de a face totul după un program serios, de a face ceea ce nu s-a mai făcut, ceva care să rămână!
Când am hotărât ca fiecare întâlnire a noastră, asta cu mulţi ani în urmă. să fie tematică, tema pe care am discutat-o a fost TIMPUL!
Ideea ne-a venit de la gazelul lui George Coşbuc LUPTA VIEŢII, din Fire de tort, 1894.
Deşi la origini gazelul cânta dragostea şi vinul, Coşbuc i-a dat semnificaţii în plus: viaţa ca luptă . Luptă cu tine însuţi, luptă cu cei din jurul tău şi, nu în ultimul rând, cu împrejurările în care îţi este dat să trăieşti şi, adăugăm noi, cu TIMPUL
Zicem despre un copil:- i-a venit tmpul să meargă la şcoală,despre un tânăr, i-a venit timpul să meargă la armată, sau despre o fată, i-a venit timpul să se mărite,
De ce zise toate astea?
Din dialogul colegului nostru din Giurgiu,Ion Ghimpeţeanu, responsabil de câţiva ani buni cu mobilizarea noastră pentru asemenea evenimente, am aflat că … a sosit timpul să ne astâmpărăm!
93 am fost la absolvire. Am fost o promoţie orgolioasă!Prin vocea colegilor Silviu Beizdadea, a fraţilor Tudor, Silviu şi Ion,Ică Pieleanu, a lui Gigi Slătineanu, Petrică Ionescu ne-a plăcut să ne zicem generaţia de aur!
A venit timpul ca, uitându-ne înapoi, nostalgic dar nu cu mânie, să ne întrebăm ce lăsăm în urma noastră.
Din întâlnirile noastre tematice, prin care am încercat să lăsăm ceva în urma noastră, ceva ce nu s-a mai făcut, trei lucruri meritâ a le aminti: Scrisoare către viitor, o carte prin care ne-am autodefinit , VIAŢA , AŞA CUM A FOST,şi revista anoTIMPURI.
Ceea ce au comun aceste trei lucruri, sau cel puţin aşa le.am gândit noi, este DIALOGUL ÎNTRE GENERAŢII,între generaţia noastră, cele care ne-au urmat şi cele care vor mai fi până în anul 2069, an în care liceul pe care noi l-am absolvit va împlini 200 de ani de existenţă! Temerari, sperăm ca INVĂŢĂMÂNTULsă se desfăşoare şi atunci sub forma de astăzi, dacă nu cumva , vreuna dintre promoţiile viitoare nu va organiza revederea, prin teleportare, pe altă planetă sau într-un univers paralel!!
Am citit undeva: În viitor, societatea „va merge chiar atât de departe, încât să disocieze reproducerea și sexualitatea. Sexualitatea va fi împărăția plăcerii, reproducerea – o mașinărie”.
Generațiile viitoare „vor fabrica ființa umană ca pe un artefact făcut la comandă, într-un uter artificial, ceea ce va permite creierului să se dezvolte în continuare cu caracteristici alese în avans. Ființa umană va deveni astfel un obiect comercial”. „O scurtă istorie a viitorului”, de Jacques Attali, francez de origine evreiască.
Citind aceste lucruri, m-am Întrebat: – Nebunie, vis de coşmar, previziune ştiinţifică, literatură SF ? Înţelegem bine spre ce ne îndreptăm?
Desigur că nu pentru a afla răspuns unor asemenea tulburătoare întrebări am scris aceste rânduri!
Îmi pun totuşi întrebarea:- A SOSIT TIMPUL?
Aveţi timp să gândiţi un eventual răspuns UN AN DE ZILE!
Giurgiu, în zi de joi, 29 august 2019, ora 10,00. Revedere după 65 de ani de la absolvirea liceului „Ion Maiorescu”, a Promoţiei 1954, cu 11 clase.
Notă: Absolventele Vlada Andreea, Soare Ioana, Ghizdăreanu Alexandra, acum studente, profesorii în activitate Elisabeta Ciolacu şi Mugurel Burcescu, oameni cu care promoţia noastră a încheiat o înţelegere cu mandatare de a continua dialogul şi de a scoate peste 10 ani, şi apoi din 10 în 10 ani până în 2069, revista anoTIMPURI care, în imaginaţia noastră, ar trebui să ofere celor din anul 2069 posibilitatea de a vedea cum a evoluat societatea într-un timp parcă prea grăbit, au fost invitaţi la o poză de grup.!
În semn de preţuire, dar şi ca încurajare şi îndemn pentru promoţiile care vin de a păstra tradiţia revederilor periodice nu pentru mese bogate şi băutură dindestul, ci ca prilej de raportare la timpul pe care-l trăiesc, facem publice aceste însemnări!
Prof. Gh.Calotă, Brăila. elev al Maiorescului, promoţia 1954, cu 11 clase, din prima bancă de la perete în a doua sală de la etaj dinspre Calea Bucureşti.
Foto:
1 Liceul „Ion Maiorescu”
2 Flori de liliac cumpărate din piaţă… Oferite de elevii Calotă Gheorghe şi Silviu Beizdadea, din clasa a IX-a A în iunie 1951, profesorului de limba română Marin Anghelescu. Emoţionat, profesorul nostru a lăcrimat. Era prima oară când, după război, primea flori de la elevi!
INVITAŢIE
Absolventele Vlada Andreea, Soare Ioana, Ghizdăreanu Alexandra,
acum studente,
profesorii în activitate Elisabeta Ciolacu şi Mugurel Burcescu
sunt învitaţi joi, 29 august 2019, ora 10,00,
în faţa Colegiului Naţional „Ion Maiorescu” Giurgiu
pentru O POZĂ DE GRUP
cu prilejul revederii după 65 de ani de la absolvire a Promoţiei 1954, cu 11 clase.