LIGA ELITELOR | Analiza performanței: 24 de jucători deveniți “tricolori”, 40 de fotbaliști în Liga 1!
Conceptul competițional în care FRF a investit până acum peste 1 milion de euro oferă mai multe jocuri și nivel calitativ înalt. Jumătate din semifinaliștii primei ediții joacă în L1 și L2 la 21-22 ani, un sfert au debutat la naționalele de tineret și seniori. Cum evaluează internaționalii Tudor Băluță și Andrei Chindriș impactul Ligii Elitelor.
Pe 27 august 2015, Federația Română de Fotbal lansa Liga Elitelor, un concept competițional menit să stimuleze performanța în fotbalul juvenil și să ofere fotbaliștilor talentați aproape de trei ori mai multe meciuri pe sezon. Totodată, se implementa principul “cei mai buni vs cei mai buni” în detrimentul meciurilor cu scoruri-fluviu fără contribuție la formarea jucătorilor.
Conceptul Liga Elitelor (ligă, Cupa României și Supercupa României) a început la nivel U17 și U19, fiind dezvoltat ulterior și la nivel U15 și U16, ba chiar și “exportat” în futsal, unde există acum Liga Elitelor U19!
12 CLUBURI DIN 14 AU ÎN LIGA 1 ELITELE DIN 2016!
În mai 2016, primele semifinaliste ale Ligii Elitelor U19 se pregăteau pentru turneul final. Ardealul Cluj, U Cluj, FC Viitorul și Dinamo București râvneau trofeul inaugural ce avea să fie adjudecat de dobrogeni, într-o finală cu Ardealul.
La patru ani distanță de la acel moment, am analizat componența celor patru loturi merituoase de atunci, prin prisma traiectoriilor ulterioare ale jucătorilor. Din totalul de 72 de jucători care acum au ajuns la 21-22 de ani:
- 68% sunt în loturile cluburilor din primele trei eșaloane ale României
- 23 jucători la cluburi de Liga 1
- 9 jucători la cluburi de Liga 2 (doi sub împrumut din L1)
- 17 jucători la cluburi de Liga 3 (unul sub împrumut din L1)
- 3 jucători în străinătate: T. Băluță (Brighton-Den Haag), D. Drăguș (Standard), V. Screciu (Genk-Lommel)
Celor 23 de fotbaliști semifinaliști Liga Elitelor U19 la prima ediție cu FC Viitorul, Dinamo, Ardealul Cluj și U Cluj se adaugă alți 17 jucători legitimați azi în Liga 1 care nu au ajuns în semifinalele acelui sezon, dar au evoluat în prima ediție Liga Elitelor 2015/16. Este vorba de foști juniori la Universitatea Craiova, UTA Arad, ACS Poli Timișoara și echipele U17 de la Ardealul, Dinamo și Viitorul din acel sezon Liga Elitelor.
Iată „harta” celor 40 de jucători astăzi în Liga 1, cu mențiunea că 12 din 14 echipe îi au la dispoziție, excepție făcând Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Chindia Târgoviște, nou-promovată:
INVESTIȚII FRF DE PESTE 1 MILION DE EURO
Liga Elitelor reprezintă doar un nivel din pilonul COMPETIȚIE, iar viziunea FRF a abordat începând din 2014 toți cei trei piloni, inclusiv SELECȚIE ȘI FORMARE.
Firește, la desăvârșirea puștilor de 17-18 ani din 2016 au contribuit major antrenorii de la cluburile și școlile lor, talentul incontestabil al jucătorilor, dar cadrul competițional este parte a acestui sistem.
Sistemul CIRCUITUL PERFORMANȚEI care de la an la an devine tot mai complex prin inițiativele FRF, acoperind noi categorii de vârstă și primind investiții tot mai consistente din bugetul Federației, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor:
Din 2015 până în prezent, FRF a investit peste 1 milion de euro în implementarea conceptului Liga Elitelor. Această sumă rezultă din organizarea și finanțarea edițiilor Liga Elitelor U17 și U19, plus Cupa României și Supercupa României U17 și U19, din patru sezoane complete, alături de un sezon Liga Elitelor U15 (2018/19).
Toate competițiile de juniori din actualul sezon au fost anulate în urma efectelor pandemiei (excepție Liga Elitelor U19), inclusiv sezonul inaugural Liga Elitelor U16. Dar vor continua!
UN LOT TRICOLOR DIN ELITE
Putem observa pe schema CIRCUITUL PERFORMANȚEI legătura firească dintre competiția Liga Elitelor U19 și traiectoria celor mai merituoși jucători spre loturile naționale. Iar realitatea fundamentează deja proiecția!
- 14 jucători de 21-22 de ani, semifinaliști Liga Elitelor U19 prima ediție, au debutat deja pentru naționalele de tineret și seniori!
- Alți 10 jucători participanți la acea ediție, dar până în semifinale, au debutat pentru aceste naționale!
- 6 jucători foarte tineri au jucat deja pentru România la seniori: Nedelcu, Man, Coman, Cicâldău, Băluță și Drăguș.
- 11 din cei 23 de jucători din lotul României U21 semifinalist la EURO 2019 jucaseră în prima ediție Liga Elitelor.
Iată cum ar arăta acest lot al tricolorilor pentru o partidă imaginară:
VOCEA CONFIRMĂRILOR: ANDREI CHINDRIȘ ȘI TUDOR BĂLUȚĂ
I-am provocat la un dublu interviu pe Andrei Chindriș și Tudor Băluță, internaționali U21, iar Tudor deja fotbalist și al naționalei mari.
Fundașul lui FC Botoșani, semifinalist Liga Elitelor U19 din 2015/16 cu U Cluj, e unul din cei mai promițători jucători din Liga 1, iar mijlocașul lui Brighton, împrumutat la Den Haag, a câștigat ediția inaugurală Liga Elitelor la U17, cu Viitorul.
Ce amintiri aveți de la prima ediție Liga Elitelor?
Chindriș: A fost primul pas spre o competiție profesionistă. Țin minte cu drag deplasările cu o zi înainte de meci, înainte de Liga Elitelor nu existau. Copii fiind, ne bucuram de fiecare clipă petrecută cu echipa, asemenea profesioniștilor! Cea mai frumoasă amintire rămâne semifinala, deși pierdută, cu Viitorul. O experiență pe cinste, meci decis la penalty-uri, miză mare și tribune pline!
Băluță: Îmi amintesc cu foarte mare plăcere! Am fost primii campioni Liga Elitelor și după o finală dificilă în care am învins Dinamo. Noi, la Viitorul, aveam rivalitate cu juniorii dinamoviști. Am fost foarte fericit.
Ce v-a adus în plus formatul Ligii Elitelor față de competițiile de juniori anterioare?
Chindriș: Am simțit lucrurile pozitive de la primele meciuri: diferențele de scor nu mai erau atât de mari, partidele au devenit mai dificile, s-a îmbunătățit astfel, pe termen lung, nivel de joc atât al echipei, cât și al fiecărui jucător în parte. Iar lupta pentru primele locuri s-a transformat, nu a mai fost doar o cursă în 2 sau 3 cluburi. Fiecare voia măcar o clasare bună!
Băluță: Meciuri mult mai dificile, iar asta nu poate fi decât în folosul tuturor jucătorilor. În plus, înainte jucam cu echipele puternice doar în ultima fază a competiției. Liga Elitelor a însemnat dueluri puternice pe tot parcursul sezonului. Și motivație în plus mi-a adus!
Cum ați simțit că v-a ajutat în evoluție Liga Elitelor?
Chindriș: După acel sezon bun, am fost legitimat de FC Botoșani. Nu apucasem să joc la seniorii U Cluj, deși îmi doream, deci sunt sigur că cei de la Botoșani au avut posibilitatea prin Liga Elitelor să își facă o idee despre mine.
Băluță: Dezvoltarea mea din punct de vedere tactic, fizic și tehnic a fost influențată direct de faptul că am avut o competiție cu dificultate mai ridicată. Dar un mare câștig a fost și mental! Anterior, până în faza semifinalelor, nu aveai spiritul de competiție adevărat. În Liga Elitelor avem săptămânal o provocare dificilă pe teren, nu mai exista relaxare, ci ritm susținut. Adică exact ce se întâmplă când ajungi la seniori, unde fiecare meci are importanță majoră, iar constanța în jocuri și rezultate face diferența.
Cum vedeți extinderea Ligii Elitelor la nivel U15 și U16?
Chindriș: Copiii au nevoie de meciuri intense de la o vârstă cât mai mică. Asta sigur îi va ajuta în dezvoltarea lor, așa cum m-a ajutat și pe mine.
Băluță: O decizie care sigur va avea efecte pozitive. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Jucătorii se vor obișnui cu elemente din ritmul seniorilor, acestea îi vor face mai competitivi și le vor asigura o trecere adaptată la etapa următoare a carierei lor.
Ce mesaj aveți pentru puștii care joacă azi în Liga Elitelor?
Chindriș: Credeți în voi, fiți serioși și deveniți mai buni cu fiecare zi care trece!
Băluță: Curaj pentru a vă urma visul! Munciți mult, dedicați-vă sportului pe care îl iubiți și doriți-vă mereu să fiți cei mai buni!