Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Persoanele care încalcă ordinele de protecție și se apropie de victime vor putea fi arestate preventiv

De săptămâna aceasta, persoanele care încalcă ordinele de protecție și se apropie de victime – fie că este vorba despre soții, copii sau alte persoane agresate – vor putea fi arestate preventiv. În felul acesta, spun oamenii legii, se speră că ordinele de restricție vor fi luate mai în serios.

„Ordinul de protecție a fost conceput ca instrument pentru lupta contra persoanelor ce săvârșeau fapte asociate formelor de violență domestică, dar trendul ascendent al acestui fenomen a generat situații alarmante tocmai din cauza limitelor pedepsei, care sunt foarte mici în cazul acestor infracțiuni, autorii fiind cercetați în libertate, în majoritatea cazurilor. Astfel, după emiterea ordinului de protecție provizoriu, polițiștii erau sesizați în multe rânduri cu privire la încălcarea măsurilor de siguranță stabilite. Dar, în multe cazuri, nu a putut fi dispusă nicio măsură preventivă, tocmai din cauza limitelor reduse ale pedepsei pentru încălcarea prevederilor ordinului de protecție. După ce, luna trecută, a fost introdusă ca formă de manifestare a violenței domestice și cea de natură cibernetică, pe 19 august, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea privind modificarea Legii 217/2020, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, actul normativ prezentând câteva elemente de noutate, de natură să vină în sprijinul victimelor”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Prin urmare, conform noilor prevederi ale legii, victimele care solicită un ordin de protecție vor primi, în mod obligatoriu, asistență juridică.

Dacă este încălcat ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu, pedeapsa este de închisoare între 6 luni și 5 ani.

„Noile limite reprezintă una din condițiile conform căreia poate fi dispusă măsura arestului preventiv, în timp ce, în vechea reglementare, pedeapsa pentru comiterea acestor fapte era cuprinsă între o lună și un an de închisoare”, a mai arătat Cosmin Andreica.

„Sperăm ca și magistrații să țină cont de această circumstanță a majorării cuantumului pedepsei, astfel încât, prin fermitatea măsurilor dispuse, comportamentele asimilate violenței domestice să scadă în mod drastic sau chiar să dispară din viața cotidiană, având în vedere că, până la acest moment, statul român încă nu a achiziționat acele dispozitive electronice de monitorizare a persoanelor care fac obiectul măsurilor stabilite prin ordin de protecție”, a conchis liderul Sindicatului Europol.

Advertisement

Arhive