Dosarul „Fraude la referendum” face victime şi la Giurgiu!
Referendumul organizat, în vară, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a iscat o serie de scandaluri în toate colţurile ţării. Sute de persoane au fost aduse la audieri, iar dacă unele au fost audiate în calitate de martori, pentru altele s-a început urmărirea penală sub diverse acuzaţii. Şi în judeţul Giurgiu s-au comis fraude de către anumiţi membri de comisii, astfel că, recent, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de doi dintre aceştia.
Buletine de vot false la Bolintin
Potrivit unui comunicat de presă emis, de Ministerul Public, în urma continuării cercetărilor în dosarul „Fraude la referendum”, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat cercetări faţă de membrii unei comisii de votare din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu. Prin urmare, procurorii au dispus în data de 12 octombrie 2012 începerea urmăririi penale faţă de CEAUŞU DUMITRA şi PRODAN NICULAE sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000.
Mai exact, prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „La data de 29.07.2012, învinuita Ceauşu Dumitra, în calitate de preşedinte al unei secţii de votare din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, a dispus întocmirea listei suplimentare de alegători aferentă urnei mobile, a certificat-o prin semnătură, fără să verifice realitatea datelor înscrise, a predat-o învinuitului Prodan Niculae completată integral, cu excepţia rubricii semnăturilor, lista conţinând menţiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori sau au fost înscrise persoane fictive şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători. Probatoriul administrat în cauză a relevat şi faptul că învinuitul Prodan Niculae, având calitatea de membru în aceeaşi comisie, nu a verificat dacă persoanele înscrise pe lista de vot suplimentară aferentă urnei mobile au solicitat să voteze prin această metodă (completând o cerere de solicitare în acest sens), s-a deplasat la adresele persoanelor care au solicitat să voteze prin intermediul urnei mobile, fără a verifica temeinic actele de identitate ale votanţilor, permiţând şi altor persoane decât celor care au solicitat urna de vot să voteze.
Astfel, învinuitul Prodan Niculae a facilitat persoanelor semnarea rubricilor aferente persoanelor înscrise de mai multe ori pe listele de vot, de către persoane fictive, precum şi de către alte persoane, care, deşi figurau pe lista de vot suplimentară, au votat la secţia de votare, implicit fiind introduse în urnă un număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători”.
M. Petcu