Dr. Roxana Viaşu: Infecţia cu HPV, primul pas către cancerul de col uterin
Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin este infecția persistentă cu tulpini de risc înalt ale virusul Papilloma uman (HPV).
HPV, detectat prin tehnologie moleculară, este prezent în aproximativ 90% din cancerele invazive ale colului uterin şi leziunile lor precursoare.
Pentru a putea progresa către o leziune neoplazică, infecţia HPV trebuie să aibă un caracter persistent.
În țările cu incidență crescută a cancerului de col uterin, prevalența infecției cronice cu HPV este între 10-20%, pe când în țările cu incidență scăzută doar 5-10%.
Papilomavirusul uman este un agent patogen transmis pe cale sexuala, care cauzeaza boala anogenitala si orofaringeana, atat la barbati cat si la femei. Infectia cu virusul papiloma uman este o infectie virala care determina leziuni ale pielii sau mucoaselor in diferite parti ale organismului uman si se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct ce implica contact al pielii, prin atingerea acesteia din regiunea contaminate. Infectarea prin contact sexual se produce chiar daca nu este contact penetrant. Se produce astfel infectarea colului uterin, a tegumentului din zona genitala externa, sau alte regiuni expuse contactului direct cu pielea persoanei infectate. Se considera ca orice persoana activa sexual este expusa riscului de infectare, iar folosirea prezervativului ofera o protectie doar partiala.
In cazul femeilor insarcinate infectate cu HPV care a determinat aparitia de condiloame in regiunea organelor genitale, este foarte posibil ca infectia sa se transmita la copil.
Ca factori de risc in contactarea acestei infectii putem enumera:
- Numarul partenerilor sexuali– cu cat numarul partenerilor sexuali este mai mare, cu atat probabilitatea de a contacta o infectie HPV este mai mare. De asemenea, riscul de infectare creste considerabil si pentru o persoana cu un singur partener, care are la randul sau mai multi parteneri sexuali.
- Varsta – Verucile (negii) genitali apar de regula la adolescenti si la persoane adulte tinere.
- Sistem imun slabit – sistemul imun joaca un rol esential in lupta organismului in vindecarea acestei afectiuni a aparatului genital
- Leziuni ale pielii – micile leziuni, zgarieturi, rani localizate la suprafata pielii expun mai mult la contactarea acestei infectii.
- Contactul personal – atingerea leziunilor (negilor) sau atingerea suprafetelor care au fost in contact cu leziuni determinate de infectia cu HPV fara a purta protectie (de exemplu atingerea prosoapelor folosite de persoane cu negi, piscine sau bazine de inot) creste riscul de infectare cu virusul papilloma uman.
De cele mai multe ori, infectia cu HPV nu determina semne si simptome., considerandu-se ca pana la trei sferturi dintre femeile active sexual se pot infecta la un moment dat cu HPV, insa infectia poate fi invinsa de un bun sistem imunitar.
Dintre tulpinile de HPV cunoscute, aproximativ 40 de tipuri se localizeaza in general in zona organelor genitale, iar dintre acestea aproximativ 16 tulpini sunt considerate de risc inalt in aparitia cancerului genital.
Genotipurile cu risc crescut 16 si 18 cauzeaza aproximativ 70% din totalul cancerelor de col din intreaga lume, iar tipurile 31, 33, 45, 52 si 58 cauzeaza un alt procent de 20%.
Tipurile 16 si 18 ale HPV cauzeaza aproximativ 90% din cancerele anale si un procent semnificativ in cancerele orofaringiene, vulvare, vaginale sau peniene.
Tulpina 6 si 11 cauzeaza aproximativ 90% din condiloamele anogenitale.
In situatia existentei leziunilor vizibile la nivelul pielii sau mucoaselor, de obicei medicul pune diagnosticul pe baza examinarii clinice si dupa caz, se recomanda efectuarea unui test Babes-Papanicolau, genotipare HPV, si/sau o colposcopie.
Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau, ca si pentru depistarea infectiei HPV- analiza denumita- genotipare HPV, medicul ginecolog recolteaza o mostra de secretie de la nivelul colului uterin, care va fi examinata microscopic in laborator in vederea depistarii eventualelor modificari celulare.
Exista posibilitatea ca recoltarea sa se faca o singura data pentru ambele teste, atat pentru testul Babes-Papanicolau, cat si pentru testul HPV.
Din experienta mea ca medic ginecolog, ca masuri de preventive si depistare timpurie a acestei infectii recomand:
- Practicarea sexului protejat. Utilizarea prezervativului la contactul sexual poate sa reduca, dar nu sa previna complet transmiterea HPV. Prezervativul nu acopera toata zona genitala, de aceea nu ofera protectie de 100%.
- Evitarea contactului sexual in situatia prezentei condiloamelor in zona genitala. Daca suferi de vegetatii veneriene nu ar trebui sa ai contact sexual pana cand negii nu sunt eliminati. In acest fel scade riscul transmiterii.
- Limitarea numarului de parteneri sexuali
- Pastrarea unei alimentatii sanatoase pentru a avea o buna functionare a sistemului imunitar ce poate lupta pentru vindecarea acestei infectii
- Efectuarea periodica a testarii Babes-Papanicolau pentru a se depista din timp aparitia diplaziilor de col uterin.
- Imunizarea împotriva HPV – previne infecția cu anumite genotipuri cu risc crescut, ceea ce duce la o scădere a riscului de cancer de col uterin prin vaccinare.
Vaccinarea impotriva HPV
Infectia cu tulpini HPV inalt oncogene poate fi evitata, prin vaccinare, de preferat inainte ca persoana sa isi inceapa viata sexuala si sa fie infectata.
Te poti proteja de infectarea cu HPV optand pentru unul dintre vaccinurile existente pe piata din Romania. Exista vaccinuri care protejeaza doar pentru tulpinile de virus inalt oncogene, dar si vaccinuri care protejeaza de infectia cu tulpini HPV care determina veruci. Vaccinarea este indicata atat la fete si femei, cat si baieti si barbati incepand de la varsta de 9 ani si pana la 26 de ani. Vaccinarea impotriva HPV consta intr-o serie de trei administrari injectabile intramuscular. A doua doza se administreaza la doua luni dupa prima doza, iar a treia doza – la sase luni fata de prima doza, insa acest vaccin nu va rata o infectie deja existenta, ci va oferi protectie pentru viitoare posibile infectari cu tulpini HPV.
In articolul urmator voi vorbi in amanunt despre metodele de preventie prin vaccinarea HPV. Pana atunci, aveti grija de sanatatea dumneavoastra, pentru ca sanatatea e mai buna decat toate!