Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Micuţii păpuşari de la Şcoala 8, sprijiniţi de Florian Nicolae!

După doi ani de muncă susţinută, Palatul Copiilor şi Asociaţia de Părinţi ai Elevilor din Şcoala Academician Marin Voiculescu Giurgiu au organizat marţi, 23 octombrie a.c., GALA MICILOR PĂPUŞARI, un eveniment în care micuţii actori au fost premiaţi, graţie unor sponsori generoşi printre care şi cunoscutul om de afaceri Florian Nicolae, prezent la manifestare. La eveniment au mai participat prefectul de Giurgiu, Carmen Nina Crişu, primarul municipiului, Nicolae Barbu, viceprimarul Alexandru Vladu, şi Dumitru Beianu. Trupa „Aşchiuţă” a prezentat o cunsocută povestire, transpusă într-un spectacol de păpuși sub îndrumarea talentatei actriţe Georgiana Antoniu!

 După ce a bucurat sufletele a sute şi chiar mii de copii, din multe locuri din ţară, prezentă în cadrul mai multor festivaluri, obţinând numeroase premii şi aprecieri la superlativ, Trupa „Aşchiuţă” a oferit mai marilor judeţului şi municipiului Giurgiu un spectacol plin de savoare, haz şi culoare, ingrediente de care se pot amuza nu doar cei mici ci şi cei mari!

 În urmă cu doi ani, la iniţiativa doamnei prof. Luminiţa Dan, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Academician Marin Voiculescu” Giurgiu, elevii de la clasă au început cursurile de actorie cu Georgiana Antoniu, o binecunoscută actriţă giurgiuveană, în baza unui parteneriat realizat cu Palatul Copiilor din Giurgiu. Colaborarea a fost una fructuoasă şi, după multă muncă, au apărut recompensele. Pe lângă serbările şcolare, care pentru actorii în devenire au devenit mai speciale decât ale celorlalţi colegi de vârsta lor, micuţii au luat parte la concursuri şi festivaluri naţionale de interpretare, unde eforturile le-au fost răsplătite.

La sfârşitul lunii iunie a.c., trupa „Aşchiuţă” a participat la două festivaluri naţionale de teatru pentru copii de unde s-a întors cu importante premii şi distincţii. Astfel, la Piatra Neamţ, trupa a obţinut locul I şi placheta festivalului,  iar la Iaşi, locul II, cu piesa de teatru pentru păpuşi „Hansel şi Gretel”, o adaptare după Fraţii Grimm. La ambele competiţii, două dintre actriţele în devenire – Ana Tică, ce a interpretat rolul „Baba Cloanţa” şi Georgiana Dunăre, ce a jucat-o pe „Gretel” -, au primit fiecare premiul special al juriului. De asemenea, afişul acestui spectacol, realizat de elevul aceleiaşi clase Radu Sitaru, a obţinut locul I.

Alte competiţii unde elevii au participat şi au obţinut premii au fost: Concursul Naţional de Interpretare „Caragiale, contemporanul nostru” la Piteşti; locul I – „Soacra cu trei nurori”, piesă care  în 2011 a obţinut primul lor la Iaşi; locul II – „Albă ca zăpada”, menţiune – „Tinereţe fără bătrâneţe” şi Concursul Naţional Tudor Muşatescu”; locul I – „Soacra cu trei nurori”, locul II – „Albă ca zăpada” şi locul III – „Tinereţe fără bătrâneţe.

 Premiul I şi placheta festivalului

 Asociaţia Pedagogică “Educatoarea” şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în parteneriat cu Inspectoratul şcolar judeţean Neamţ şi Fundaţia culturală “Piticot”, au organizat, în perioada 22-24 iunie, la Piatra Neamţ, Festivalul de teatru al copiilor “Tinereţe fără bătrîneţe”, ediţia a VI-a – proiect cultural avizat de Ministerul culturii şi patrimoniului naţional, ce a avut  drept scop “stimularea potenţialului intelectual, artistic şi psiho-motric al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară, prin valorificarea complexă a activităţilor opţionale şi extracurriculare”. Concursul a cuprins patru secţiuni: artă dramatică – individual (monolog, povestire, fabulă); artă coregra¬fică – concurs de dans (dans de societate, balet, dans tematic); teatru / dans (spectacol de teatru, muzică şi dans); artă plastică. În cadrul celei de a 4-a secţiuni a fost organizată o expoziţie de artă plastică cu tema “Tinereţe fără bătrîneţe”, una de caricaturi şi o alta de afişe pentru un spectacol de teatru pentru copii. Festivalul s-a desfăşurat în sala Cinematografului “Dacia” Piatra Neamţ, însă participanţii la secţiunea „Artă Traian Grigoriu” şi a premiilor speciale a avut loc la Cinematograful “Dacia” Piatra Neamţ dramatică – individual” au debutat pe scena Biblioteca judeţeană “GT Kirileanu” Piatra Neamţ, însă Gala laureaţilor – cu înmânarea trofeului “Tinereţe fără bătrîneţe”, a Premiului onorific“. În urma evaluării unui juriu de specialitate, premianţii au primit diplome de participare, placheta festivalului şi diplome cu locul câştigat în urma concursului, precum şi alte premii speciale constând în dulciuri şi bani. Trupa giurgiuveană a fost recompensată pentru buna evoluţia cu locul I şi două premii speciale – Ana Tică şi Georgiana Dunăre. Afişul spectacolului a fost apreciat de juriu şi a primit premiul I.

Locul secund şi două premii speciale, la Iaşi

Palatul Copiilor Iaşi a găzduit în perioada 25 – 27 iunie 2012, Festivalul Naţional de Teatru de Păpuşi – Pantomimă “Cătălin Damian” ediţia a XVI-a. La eveniment au participat unele dintre cele mai valoroase trupe de teatru de păpuşi şi pantomimă din ţară, cum ar fi “ANIMINO” din Arad, “ZANEA” din Zărneşti,  “AŞCHIUŢĂ” din Giurgiu (aceasta în 2011 a obţinut locul I), “GLOBUS” din Piteşti,  “SIMBOL” din Bârlad,  “RETRO CHIC” din Târgu Frumos,  “MIMESIS” din Iaşi, “ARIEL” din Sighişoara, “ANIMA” din Piatra Neamţ, “ARLECHIN” din Botoşani,  “SO TRUPA” din Iaşi, “ASTERIX” din Brăila,  “TOMITANA” din Constanţa,  “ŞAPTE” din Cluj, “RIDENDO” din Tulcea, “ASTERIX” din Brăila,  “VEDETA” din Chişinău. De asemenea, festivalul s-a bucurat de participarea trupei “CALIFORNIA” din Cimişlia, Republica Moldova, care nu a concurat, dar a prezentat un moment inedit de pantomimă. Preşedintele juriului a fost actorul Viorel Vârlan – Teatrul pentru Copii şi Tineret “Luceafărul” Iaşi. Alţi membri ai juriului: actorul Radu Ghilaş -Teatrul Naţional Iaşi, lector univ. dr. Ciprian Huţanu – Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, redactor Gina Popa – Evenimentul Regional al Moldovei, realizator TV Loredana Iordache – TeleM. În cadrul festivalului a fost organizat colocviul “Metode pedagogice alternative în stimularea creativităţii”, moderat de lector univ. dr. Irina Scutariu de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. Un alt punct de interes a fost reprezentat de workshop-ul pentru elevi “Tehnici de bază în arta pantomimei”, moderat de actorul Viorel Vârlan. Premiul al doilea adjudecat de trupa „Aşchiuţă” din Giurgiu cu „Hansel şi Gretel” şi cele două speciale pentru Georgiana Dunăre şi Ana Tică ne confirmă faptul că micii actori sunt deosebit de talentaţi. Deplasarea a fost posibilă graţie fondurilor alocate de către ISJ Giurgiu, prin Palatul Copiilor, de Asociaţia de Părinţi ai Elevilor de la Şcoala „Academician Marin Voiculescu” Giurgiu şi de la sponsori locali.

Advertisement

Arhive