A absolvit Academia de Studii Economice… dar a ales să fie călugăr! (FOTO)
A absolvit Seminarul Teologic apoi… Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Academiei de Studii Economice. Putea să obţină burse şi oferte de muncă în străinătate, ca orice tânăr cu perspective în domeniu. A venit acel moment al vieţii… când ceva s-a schimbat în fiinţa lui, iar destinul l-a făcut să o ia pe altă cale. A renunţat la toate şi s-a retras într-un loc uitat de lume, pentru o singură opţiune: urmarea necondiţionată a lui Hristos!
În urmă cu trei ani, a intrat la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din Slobozia de Giurgiu, ca ucenic al Preacuviosului Părinte Arhimandrit Teodor Şerban, stareţul acestui aşezământ monahal.
Între timp s-a înscris la Facultatea de Teologie unde este student în anul III. Pe 14 august a.c. Petru, pe numele primit la botez, a devenit Paisie, îmbrăcând rasa monahală… la doar 24 de ani.
A doua zi, la praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a păşit pe prima treaptă a slujirii preoţeşti fiind hirotonit diacon, prin punerea mâinilor unită cu rugăciunea sfinţirii, de către Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
Nu este un caz singular, cu siguranţă mulţi dintre dvs. aţi auzit şi de actorul Dragoş Pâslaru, în prezent preot călugăr la o mănăstire din judeţul Vâlcea, de chitaristul rock Dan Bădulescu, actualmente preot în Bucureşti, de actriţa Mariana Buruiană, de Monica Fermo, una dintre blondele fatale din anii ’70 ale scenei Teatrului Naţional din Bucureşti, care trăieşte de peste două decenii la o mănăstire din Ierusalim. De asemenea, Alexandru Cotescu, fiul lui Octavian Cotescu şi al Valeriei Seciu, este monah pe Muntele Athos, fiind cunoscut sub numele părintele Daniil.
*****
Luni, 14 august 2017, cu o zi înainte de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie a săvârșit rânduiala tunderii în monahism a unuia dintre viețuitorii mănăstirii din localitatea Slobozia, care a primit numele de Paisie, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Arhimandrit Teodor Șerban, Vicar Administrativ al eparhiei Giurgiului și stareț al Mănăstirii „Sf. Ioan Rusul”.
Credincioșii prezenți la slujbă au primit lumânări, ca un simbol al luminării căii celui care a ales ca toată viața să o încredințeze lui Dumnezeu.
În cuvântul de învățătura rostit la finalul slujbei, Preasfinţitul Ambrozie a arătat responsabilitatea celui care îmbrățișează viața monahală.
„În Sfânta Mănăstire Sf. Ioan Rusul am săvărșit astăzi tunderea în monahism și dedicarea în exclusivitate lui Dumnezeu a monahului Paisie. Dumnezeu să-l ajute pe cuvioșia sa să împlinească cele ce le-a făgăduit, împlinire în conformitate cu care el va fi judecat la judecata cea nemitarnică a Mântuitorului și Domnului nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Slujba călugăriei este centrată pe făgăduința de taina dată de cel care a ales viața monahală, de cel care a cunoscut prin șederea în mănăstire o perioada în care și-a probat vocația monahală și puterea de a urma rigorile unei vieți călugărești. În această făgăduința, viitorul monah nu este singur, ci precum se rostește într-o rugăciune de la slujba călugăriei, este prezent Însuși Mântuitorul Hristos, alături de Maica Domnului și de sfinții îngeri, care primesc făgăduința candidatului. Solemnitatea, adâncimea și împărtășirea mângâierii lui Dumnezeu în slujba călugăriei se observa și prin faptul pentru că această slujbă este o încununare și o culme a pocăinței, manifestata prin cele trei voturi: ascultarea, sărăcia de bunăvoie și fecioria”, a conchis Episcopul Giurgiului.