Anunt de presa
Anunt de presa
Parohia POPEȘTI, cu sediul in Sat Popești, județ Giurgiu, str. Cetății, nr. 62, sat Popești, oraș Mihăilești, Jud. Giurgiu aduce la cunoştinţă publică intentia de a implementa proiectul “CONSOLIDARE, RESTAURARE, CONSERVARE ȘI PUNERE ÎN VALOARE A BISERICII ”SF. TREIME” DIN POPEȘTI – MIHĂILEȘTI”, din Sat Popești, județ Giurgiu, str. Cetății, nr. 62, sat Popești, oraș Mihăilești, Jud. Giurgiu, pentru care se intentionează a se accesa fonduri nerambursabile în cadrul PROGRAMULUI REGIONAL SUD-MUNTENIA 2021-2027 , PRIORITATEA 6 – O REGIUNE ATRACTIVĂ , Obiectivul specific RSO 5.2 – Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil, și a securității în alte zone decât cele urbane, OPERAȚIUNEA B – PROMOVAREA DEZVOLTĂRII INTEGRATE ȘI INCLUZIVE ÎN DOMENIUL CULTURAL ȘI A PATRIMONIULUI NATURAL ÎN REGIUNEA SUD- MUNTENIA PENTRU COMUNE, ORAŞE ŞI MUNICIPII, ALTELE DECÂT MUNICIPIILE REŞEDINŢĂ DE JUDEŢ.
Lucrările propuse prin prezentul proiect se vor axa pe 2 (două) obiecte:
OBIECT 1 – Biserica Sfânta Treime: Se propune consolidarea structurală a bisericii cu refacerea/revizuirea șarpantei și învelitorii, revizuirea sistemului de preluare a apelor pluviale și îndepărtarea lor de zidurile bisericii. Componentele artistice, pictura interioară, catapeteasma, tâmplăriile și pardoselile originale se vor restaura și conserva. Se vor face reparații / înlocuiri ale rețelei electrice interioare și de iluminat arhitectural. Se propune realizarea unui sistem de încălzire centralizat, adecvat funcținii și valorii artistice a monumentului, precum și un sistem de control al climatului interior pentru protecția componentelor valoroase. Sistemul de încălzire propus pentru biserică va fi unul de tip pompe de căldură cu schimbător aer-apă, unitățile exterioare fiind amplasate compact într-o zonă liberă din cimitir și delimitate de o împrejmuire cu vegetație medie, în timp ce unitățile interioare vor fi amplasate într-o încăpere subterană, comună cu camera tehnică a sistemului de alimentare cu apă, ce conține zona de pompare cu hidrofor și puțul de adâncime.
OBIECT 2 – Amenajare incintă: Se propune sistematizarea verticală a terenului pentru îndepărtarea apelor pluviale de zidurile bisericii și realizarea de alei și platforme pentru circulații și zone de odihnă. Intervenția exterioară va fi completată cu o amenajare peisageră și cu un sistem de iluminat ambiental. În zona din proximitatea accesului în biserică se va amenaja un lumânărar din zidărie de piatră, în stilul celorlalte amenajări exterioare, cu elemente decorative preluate din limbajul arhitectural al bisericii astfel încât să se creeze un ansamblu armonios.Amenajarea exterioară va fi completată de vegetație joasă și medie care să sublinieze axele principale de compoziție ale ansamblului și să accentueze perspectivele optime către obiectul principal al intervenției – biserica Sfânta Treime. Vegetația înaltă ce delimitează aleea de acces va fi toaletată. Proiectul urmareste prin realizarea investiției:
- Restaurarea, consolidarea și conservarea Bisericii “Sf. Treime”– monument istoric de importanță națională LMI nr. 469, cod: GR-II-m-A-15063
- Punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică;
Propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul propus pot fi transmise in scris pana la data de 28.02.2025, pe e-mail iuliana_bucur@yahoo.com, informatii suplimentare putand fi solicitate Preotului Paroh Constantin Mihaita, la tel: 0766240556.