Astăzi, „Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”, zi de mare sărbătoare. Cui spunem „La Mulți Ani” VEZI AICI
Astăzi, 8 noiembrie, praznuim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, primii doi cei mai importanti conducatori ai cetelor de ingeri din cer. Multă sănătate, împliniri, voie bună şi La Mulţi Ani tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Mihail și Gavriil: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihuț, Gavrilă, Gabi, Gabriel, Găbiță, Gabriela, Găbița.
Sfintii Arhangheli sunt îngeri cu aripi si sabii, care iau sufletele oamenilor atunci cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad, in functie de pacatele fiecaruia.
Acum este trimisa pe lumea cealaltă vara, iar Sf. Mihail incepe sa slobozească treptat gerul iernii.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des intalnit in traditiile romanesti. Arh. Mihail este cel dintai sfintit de Dumnezeu, care i-a stat de-a dreapta. Niciun sfant nu este asa de puternic precum Sf. Mihail, caci lui i-a dat Dumnezeu sa poarte Soarele si Luna, pe care le elibereaza atunci cand sunt furate de diavoli. Sub mana lui sunt toate vietile si oamenii, atat cei vii, cat si cei morti. Arh. Mihail ia sufletul omului in ceasul cel de pe urma.
Sf. Mihail este si patronul tiganilor; tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci cand va veni sfarsitul lumii.
Sf. Mihail ia sufletele oamenilor, stand la capatul bolnavului, daca acesta va muri, si la picioare, daca acesta va scapa de boala si va continua sa traiasca. Fiind mai tot timpul plecat, Sfantul nu sta in Rai decat de Vinerea Mare si de Paste.
Legende cu Sf. Mihail * Sf. Mihail ar fi fost la inceput un slujitor al diavolului, iar Sf. Petru incerca sa-l atraga pe calea cea buna. Mihail insa continua sa refuze, intrucat nu se considera demn de aceasta. Intr-o zi insa, in timp ce sfantul se afla la scaldat impreuna cu diavolul, Dumnezeu a inghetat apa. Mihail a incercat sa zboare, dar diavolul a spart gheata sub care ramasese prins si a incercat sa-l aduca inapoi. Diavolul a fost trasnit de Sf. Ilie si astfel Mihail a ajuns de-a dreapta lui Dumnezeu, devenind primul sfant.
Dupa o alta legenda, Mihail ar fi fost initial un om simplu, casatorit cu Stancuta, o fata foarte frumoasa. Dupa casatorie insa, Stancuta s-a facut foarte rea, iar pentru rabdarea pe care Mihail ar fi avut-o fata de rautatile ei, Dumnezeu l-a facut sfant. Se mai zice ca Sf. Mihail si-ar fi pierdut un ochi in timpul certurilor cu Stancuta si de aceea moartea ar fi pe jumatate oarba, luand si sufletele unor oameni tineri.
OBICEIURI SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL
In Ajunul sau in ziua Arhanghelilor se fac pomeni si se aprind lumanari, atat pentru vii, cat si pentru cei disparuti fara lumanare; lumanarea va lumina in veci pe inecati, spanzurati, sau morti din alte pricini.
Finii merg cu colacei la nasi.
Cei care vor lucra in aceasta sarbatoare se vor chinui rau inainte sa moara.
Turta arietilor In Transilvania se coace turta arietilor (nume dat berbecilor despartiti de oi). In aceasta zi se amesteca din nou arietii cu oile si se fac turte din faina de grau sau malai – turte purtatoare de fecunditate – care, dupa coacere, se arunca intre oi.
Daca turta cade cu fata in sus, inseamna ca oile vor fata miei sanatosi; daca turta cade cu fata in jos, este semn ca le va merge rau.