Atenţie, de unde cumpăraţi porcul pentru Crăciun! Iată unde puteţi testa carnea, în Giurgiu
Giurgiuvenii au început deja pregătirile de Crăciun. Comercianţii au umplut deja galantarele cu carne, dar dacă preferaţi să vă aprovizionaţi direct de la ţară, de la rude sau cunoştinţe, nu uitaţi să duceţi carnea la laborator, pentru examenul trichineloscopic.
„În această perioadă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu a intensificat controalele tematice pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar. În afara acţiunilor specifice, recomandăm populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare, inclusiv carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar”, explică purtătorul de cuvânt al DSVSA Giurgiu, dr. Fănel Mitran.
Examenul trichineloscopic vă poate salva viaţa
Potrivit acestuia, este obligatoriu examenul trichineloscopic în cazul cărnii de porc pentru consum familial.
„Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Giurgiu”, mai spune purtătorul de cuvânt al DSVSA Giurgiu.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu asigură examinarea trichineloscopică la laboratorul din Piaţa Centrală din Giurgiu şi la sediul DSVSA Giurgiu. Totodată, examinarea se efectuează şi la medicii veterinari concesionari”, completează dr. Fănel Mitran.
Practic, parazitul Trichinella spp. din carnea de porc poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată. Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.
9 lei costă la laboratoarele de stat un examen care vă poate salva viaţa.
Târgurile, la control
În prezent, inspectorii sanitari veterinari giurgiuveni efectuează controale în târgurile din judeţ unde se comercializează porci vii şi carne de porc. Inspectorii sanitar-veterinari fac verificări legate de modul în care se comercializează animalele cât şi asupra documentelor care dovedesc respectarea normelor sanitar-veterinare.