ATENŢIE! A fost emis Ordinul prin care este interzis pescuitul în apele care constituie frontieră de stat! Perioadele de prohibiţie AICI
Conform Ordinului nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020, emis de Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii, începe prohibiţia pescuitului. Scopul acestei măsuri este să protejeze speciile de peşti în perioadele de reproducere.
Ordinul comun al celor două ministere menţionează că măsurile de prohibitie a pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluste şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale va dura 60 de zile, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat va dura 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 2 iunie, cu excepţiile prevăzute de actul normativ.
Prohibiţia la știucă, 4 martie – 15 martie inclusiv, 4 aprilie – 2 iunie inclusiv și 1 februarie 2021 – 15 martie 2021, prohibiţia la șalău și biban, 23 martie – 2 iunie inclusiv. Pescuitul coregonului și al lipanului e interzis tot anul 2020.
Prohibiţia la păstrăv de la data intării în vigoare a Ordinului până în 31 martie inclusiv și 1 octombrie 2020 – 31 martie 2021 iar prohibiţia scrumbiei e stabilită pe sectoare.
Pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal, eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, valabil pentru anul 2019.
Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil care se poate viza în mod gratuit la sediile Serviciilor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, Giurgiu, în caul nostru, după depunerea unei cereri și a copiilor după cartea de identitate.
Pentru a putea desfăşura activităţi de pescuit sportiv şi a nu încălca prevederile legale, este necesară deţinerea unui permis eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura şi avizat de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, pentru anul 2020.
Conform prevederilor legale ale frontierei de stat a României, pescuitul sportiv în fluviul Dunărea se efectuează în condiţiile legii, în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul şefilor Serviciilor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră.
Lipsa avizului şefilor Poliţiei de Frontieră pentru aceste permise constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă.