Atenţie la trichineloză! Cum te fereşti şi care sunt manifestările bolii
Pentru a vă putea bucura pe deplin de sărbătorile de iarnă, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, dr. Dumitru Nae, vă recomandă ca în cazul în care sacrificaţi porci in gospodărie, să duceţi mostre de carne din animalul sacrificat la un laborator specializat în efectuarea de analize. Pentru realizarea unei analize concludente probele prezentate la laborator trebuie prelevate astfel: porţiune din pilierii diafragmei, muşchi intercostal şi muşchii limbii. O astfel de analiză durează aproximativ 10 minute, rezultatul fiind înmânat în scris de către medicul veterinar.
Recomandări
Pentru că în majoritatea cazurilor boala nu se manifestă la porc prin semne clinice sesizabile, care să se constituie într-un semnal de alarmă pentru proprietar, directorul DSVSA Giurgiu, dr. Dumitru Nae, îi avertizează pe giurgiuveni să respecte următoarele recomandări:
– să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Semne clinice
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi
ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă;
– Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
– Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat, recomandarea este aceea de a vă prezenta de urgenţă la medicul de familie.