Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Au început înscrierile pentru programul Rabla Plus. Cât este ajutorul de la stat

ecotichet-masini-electrice-hibride-plug-in-ecoprofit-0-e1474839587474Au început înscrierile pentru programul Rabla Plus, prin care românii îşi pot cumpăra un autoturism nou electric sau electric hibrid. Ajutorul de la stat este cuprins între 20.000 de lei şi 45.000 de lei. De ecotichet vor beneficia doar persoanele care nu au datorii la bugetul local. 

Conform calendarului publicat de Administraţia Fondului pentru Mediu, doritorii au la dispoziţie cinci luni pentru a participa la programul Rabla Plus. Înscrierile au loc în perioada 26 martie – 28 septembrie.
Persoanele fizice care vor să achiziţioneze mașini electrice în acest an pot cere de la stat o subvenție nerambursabilă care poate trece de 9.000 de euro.
Românii pot obţine 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă.
Un singur ecotichet poate fi folosit pe tot parcursul unui an calendaristic. Practic, valoarea ecotichetului va fi scăzută direct din prețul de achiziție a mașinii electrice noi, astfel că banii nu vor ajunge efectiv în mâinile solicitanților. Ecotichetul este o parte din prețul de achiziție a unui autovehicul electric nou şi reprezintă o subvenţie nerambursabilă din partea statului român.
„Clienţii trebuie să ştie că la achiziţionarea unei maşini electrice trebuie să plătească chirie pentru baterie. Spre exemplu, în fiecare lună se plăteşte o chirie în valoare de 142 de euro. În acest mod, clienţii nu vor duce grija bateriei, iar după ce contractul se termină, bateria se schimbă şi va rămâne în posesia proprietarului maşinii. Bateria se poate cumpăra şi separat, însă pe parcursul timpului îşi pierde din proprietăţi şi este destul de scumpă, apropiindu-se de valoarea autoturismului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Adel Coman, consilier vânzări Renault.
Pentru a fi acceptaţi în programul Rabla Plus, românii trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, să nu aibă obligații de plată la bugetul local, să se înscrie la un producător validat pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid şi să obțină nota de înscriere. De asemenea, candidaţii sunt obligaţi să achiziționeze autovehiculul de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Suma alocată acestui program este de 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), dintre care: 15 milioane de lei pentru persoane fizice şi 35 de milioane de lei pentru persoane juridice.
Programul Rabla Plus face parte dintr-un plan de acţiune menit să reînnoiască parcul auto naţional, care devine tot mai îmbătrânit, mai ales în condiţiile în care taxa timbrului de mediu a fost scoasă. Un alt obiectiv al programului este diminuarea numărului de vehicule poluante, care reprezintă un real pericol pentru mediul înconjurător, dar şi pentru siguranţa rutieră.

Advertisement

Arhive