Biserica de sub pământ… rămâne învăluită de mister
Ipoteza existenţei unei Biserici subterane şi a unui cimitir pe locul din jurul Catedralei Episcopale „Adormirea Maicii Domnului” a fost susţinută cu ceva ani în urmă de „Giurgiuveanul”, iar Episcopia Giurgiului împreună cu Muzeul Judeţean au demarat o cercetare arheologică în urma căreia au fost descoperite rămăşiţe umane care confirmau ipoteza noastră, în sensul că lângă această Biserică a fost un cimitir. Deocamdată, Biserica de sub pământ se află pecetluită sub pietre grele, ascunzând trecutul viu al comunităţii creştine din Giurgiu…
Pisanie
Iată ce spune această mărturie incontestabilă, care se păstrează în Muzeul Episcopiei Giurgiului:
„Subt acest monument zidit
Jertfelnic bisericii vechi existând
La anul 1806 în pământ clădită
Cu hramul Adormirea Maicii Domnului slavita
Sub oblăduire otomană fiind
Neîngăduit deasupra a fi zidită
La anul 1851 din nou s-a înfiinţat
Sub acel hram înălţat
Şi cea veche s-a stricat
Prin îndemnul Parintelui Protopop
Anume Drăgan Mirodat
Sub îngrijirea dumnealor
Manole Grabobici si Daniil Denea
Epitropii acestei biserici
În a jertfelnicului mărire
Întru veşnică pomenire
Scriitor Dascalu Dumitru, an 1859.”
Situl „Giurgiu- Biserica Adormirea Maicii Domnului”
Pisania, fotografiile dar şi alte documente sprijină ideea existenţei unei valoroase mărturii a creştinismului acestor meleaguri dunărene, ascunsă încă sub pământ, şi, de aceea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, dar şi al Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” din judeţul Giurgiu, s-au făcut toate demersurile pentru obţinerea unei autorizaţii de cercetare arheologică preventivă.
Odată cu obţinerea acestei autorizaţii, începând cu ziua de 9 iunie 2008, sub conducerea arheologilor renumiţi, Francisc Cristian Schuster şi Ecaterina Ţânţăreanu,
au început săpăturile arheologice în situl „Giurgiu- Biserica Adormirea Maicii Domnului”. Episcopia Giurgiului a asigurat echipei de cercetători condiţii optime pentru desfăşurarea acestei activităţi.
Cimitirul da, Biserica ba
Din păcate, săpăturile nu au scos la lumină Biserica subterană ci doar cimitirul care o înconjura.
Nimeni nu ştie distanţa la care se află această Biserică faţă de catedrala actuală ci doar faptul că era situată în partea dreaptă a altarului, în zona garajelor.
În curtea Catedralei Episcopale din Giurgiu încă se mai păstrează câteva cruci, cu înscrisuri chirilice, care atestă prezenţa cimitirului.
În ceea ce priveşte Biserica subterană, nu se cunoaște concret nici data când aceasta ar fi fost construită. Cert este că lăcașul sfânt era afundat pe jumătate în pământ. Se spune că în timpul dominației otomane, turcii erau de acord să se construiască o biserică ortodoxă, doar cu condiția ca aceasta să nu fie mai înaltă decât un soldat călare şi nici să aibă clopot.
Când a fost construită noua Catedrală, vechea Biserică, de dimenisuni mici, nu a fost distrusă ci astupată cu pământ. Şi la vecinii noştri bulgari există una similară, dar care, din fericire, se păstrează şi în ea se fac în continuare slujbe.
Ce-ar mai fi de spus…
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Giurgiu este o biserică episcopală, datând din anul 1852 și clasată ca monument istoric, cod LMI GR-II-m-B-14864.
Clădirea a servit inițial ca biserică parohială. Biserica actuală a fost construită între 1840 și 1852, după ce Giurgiul a fost retrocedat Țării Românești. În decursul timpului, catedrala noastră a mai suferit câteva transformari majore până a ajuns la forma actuală.
Vasile Arcanu