O campanie fără culoare. Ce partide mai au un electorat fidelizat
A început campania electorală, iar după primele zile putem spune că aveam o campanie lipsită de culoare. Oamenii așteaptă mai mult. Practic, partidele sunt timorate. Nu mai au idee ce au voie şi ce nu au voie să spună. Se pare că lupta anti-corupție și-a pus amprenta pe comportamentul liderilor politici. Adăugăm la asta şi interzicerea afișajului şi avem tabloul perfect al celei mai lipsite de culoare campanii electorale.
Noroc că unele partide au într-o proporţie nu foarte greu de apreciat un electorat fidelizat sută la sută. Acest electorat este cel care înclină balanţa într-o parte sau alta.
Primul este PSD, care are o masă de votanţi în jurul căreia se formează bulgărele de zăpadă care trimite partidul pe prima treaptă a topurilor din campanie. Problema este după alegeri, când se formează majorităţile, pentru că, de multe ori, PSD a rămas în opoziţie. Asta, deşi avea cel mai mare grup parlamentar. Punctul slab este cel al negocierilor. Însă, PSD are parte de cel mai masiv bazin electoral.
PNL a pierdut o parte din electorat. După fuziunea PDL cu PNL, au fost bulversate bazinele electorale ale ambelor partide. Din fiecare s-a desprins o fracţiune. Aşa se face că ALDE şi PMP vor racola tocmai o parte din electoratul fidelizat.
Mai mult, dacă electoratul PNL este unul pretenţios şi sancţionează fiecare greşeală, electoratul PSD trece cu vederea toate greşelile.
În ultimii ani, clasa politică a fost în continuă schimbare. Au fost eliminaţi mulţi politicieni, consideraţi vârfurile corupției generalizate.
În sondaje, PSD continuă să conducă, PNL stagnează sau pierde. Aşa se face că prima săptămână de campanie a fost lipsită de culoare. Nici dură şi nici murdară nu mai e, ci doar fără vlagă.
Ceea ce mai important este că partidele vor trebui să învețe că porcul nu se îngrașă în ajunul Crăciunului. Vor trebui să fie aproape de oameni tot timpul dintre alegeri, nu doar în perioadele de campanie electorală. Mai mult, lipsa de notorietate a candidaților este un obstacol între electorat și partide iar acest impediment trebuie depășit în acest timp scurt.
Oamenii nu mai cred în mofturi electorale, ci vor ca politicienii să le reprezinte cu adevărat interesele, şi să nu mai mimeze acest lucru doar în campaniile electorale.
Marcela Petcu