Cantină Socială la Giurgiu, cu implicarea Episcopiei şi a doi oameni cu suflet mare!
Deşi unii se fac că nu observă, mă refer la cei care de fiecare dată nu văd faptele pe care Biserica, prin reprezentanţii ei, le face în aceste vremuri, opera de caritate, sau lucrarea social-filantropică, este ceva tot mai prezent în societate, este, dacă vreţi, punerea în practică a predicii din Biserică.
Astfel, în Parohia Sfânta Treime (Smârda) din Giurgiu, strada Braniştei, nr.2, fiinţează de câţiva ani Cantina Socială „Sfântul Apostol Andrei”. La iniţiativa părintelui paroh pr. Ştefan Bogdan Nicolae, parohul Smârdei din 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi cu sprijinul financiar al lui Florin Balaban si a lui Dan Voinea, doi oameni de afaceri giurgiuveni, patronii firmei Util SPC, pe locul fostei case parohiale s-a construit acest aşezământ, după proiectul şi standardele europene impuse de autorităţi.
Cantina Socială „Sfântul Apostol Andrei” oferă servicii sociale constând în hrană caldă zilnică pentru câteva zeci de persoane aparţinând unor categorii sociale aflate în dificultate: familii cu mulţi copii, persoane vârstnice cu venituri reduse, persoane cu dizabilităţi ş.a.
Mai mult decât atât, un grup de refugiaţi creştini din Eritreea, ţară de pe continentul african, format la început din 26 de persoane, a beneficiat de o masă caldă pe zi.
Întrucât mulţi dintre ei au reuşit, între timp, să plece în alte state europene, în prezent numărul acestora s-a redus la 17 persoane.
O masă caldă… şi pentru refugiaţi creştini din Eritreea
Creştinii copţi, refugiaţi din Eritreea, vin nu doar la masă ci participă în fiecare duminică la slujbele oficiate la Biserica Sf.Treime (Smârda).
„Iniţial, ne spune părintele paroh Ştefan Bogdan Nicolae, veneau la Biserică, îngenuncheau în faţa sfântului lăcaş, se rugau, şi apoi sărutau zidul Bsericii, se închinau şi plecau. Uneori, şedeau tot acest timp pe zăpadă. După ce i-am observat făcând acest lucru de câteva ori, i-am întrebat de ce nu intră în Biserică, pentru că uşa era deschisă. Ştiţi ce mi-au spus? Ei nu vor să deranjeze. I-am invitat personal şi de atunci vin frecvent, atât la Cantină, cât şi la Biserică. Niciodată nu merg la masă… înainte de a intra în Biserică şi de a-şi face rugăciunile”.
Cine doreşte să dea o mână de ajutor?
Cum am mai menţionat, toate fondurile prin care această Cantină Socială există provin de la cei inimoşi oameni de afaceri: Florin Balaban şi Dan Voinea.
Dacă mai există persoane, care au aceleași simțăminte ca oamenii implicați în această lucrare, și ar vrea să sponsorizeze acest proiect, Biserica Sf. Treime (Smârda) acceptă bucuroasă sponsorizările venite de la persoane fizice și/sau juridice, pe bază de chitanță, deoarece acești bani vor intra în casieria Bisericii, pentru a fi administrați în această direcție, de ajutorare cu o masă caldă pentru nevoiașii din acest oraș. Sunt binevenite şi ajutoarele constând în alimente sau produse alimentare.
Vasile Arcanu