Ceva… altfel
Motto: A lăsa iarăşi nescris, cu mare ocară înfundat neamul acesta de o seamă de scriitori, este inimii durere.. Miron Costin, De neamul moldovenilor
Notă: Am stat la-ndoială dacă e bine sau nu să dau publicităţii două scrisori. Citindu-le, absolvenţii Colegiului Ion Maiorescu Giurgiu de după 1954 şi cei care vor mai veni până în anul 2069 vor înţelege de ce am ales ca aceste două scrisori să fie cunoscute.
Dragă Cosmin,
*Citeam deunăzi în ziarul pe care zilnic îl răsfoiesc: : În această săptămână, Giurgiuveanul.ro s-a situat, conform contorului trafic.ro, pe locul 57 în topul ştiri Massmedia, din 382 de publicaţii monitorizate.
În clasamentul General, Giurgiuveanul.ro se află pe locul 135 din 7.544 de site-uri active….Zi de zi ne citiţi cu tot mai mare atenţie, ne comentaţi, ne semnalaţi tot felul de probleme, ne lăudaţi şi ne criticaţi deopotrivă, veniţi cu idei şi vă simţim mereu alături de noi, dragi cititori ai site-ului
*Constatând, a nu se înţelege că ar fi vina ziarului!,că, de ceva timp,pe prima pagină apar ştiri legate de accidente de circulaţie, de conducerea autovehiculelor fără a poseda permis de conducere, de conducrea unui autovehicul sub influenţa alcolului, de furturi din locuinţe, de descoperirea unor traficanţi de droguri, etc, m-am g\ndit să scriu o ştire altfel! Să public, fapt neobişnuit, o scrisoare adresată printr-un absolvent de excepţie unei întregi promoţii
*Cosmin,
În primul rând, FELICITĂRI!
Pentru reuşita la bacalaureat cu…10, zece!
Pentru condiţia de acum: STUDENT LA AUTOMATICĂ
Pentru amabilitatea cu care ai primit telefonul meu,
Pentru modul exemplar în care reprezinţi liceul în care şi eu am fost, un modest, elev
În anul 2016, Promoţia 1954, cu 11 clase, a Maiorescului, cu prilejul revederii, a avut trei eleve ale liceului ca invitate.
Ele trei au primit o propunere cu mandatare de a scoate, la prima lor întâlnire de promoţie,în anul 2026, numărul al doilea al revistei anoTIMPURI! cu sugestia ca ele , la rându-le, să mandateze promoţia 2036, şi tot aşa în 2046, 2056 şi 2066 să apară revista ca UN DIALOG ÎNTRE GENERAŢII.
Promoţia 2069, când liceul va sărbători 200 de ani de existenţă, consultând revista anoTIMPURI, cu apariţie o dată la zece ani, va apreia cum a evoluat învăţământul în acest timp şi va hotărî ce are de făcut în continuare.
La sugestia unor colegi de promoţie, ne-am gândit să apelăm şi la şeful promoţiei, ca elevul cu cel mai mare prestigiu , prestigiu câştigat preintr-un examen !
Caragiale spunea… poţi, ştiu că poţi, să nu spui că nu poţi….
Rugămintea noastră este: să ţii ca această revistă să apară
Tematica revistei să o stabiliţi voi . promoţia voastră.
Pentru a avea imaginea clară a ceea ce am făcut noi, îţi trimit primul număr al revistei în care găseşti şi ISBN obţinut de noi.
Î-am trimis, de fapt, nu modelul revistei, ci indemnul de a face ca noi!.
*O considerăm altfel, pentru că:
-De regulâ, scrisorile sunt intime.
-Prin această scrisoare ieşim din cotidian şi, prin ceea ce vor face cei care vin după noi, realizăm un dialog între generaţii, ne adresăm generaţiilor viitoare.
Anul acesta, liceul absolvit atât de noi cât şi de elevul Cosmin va împlini 150 de ani de existenţă Vrem ca evenimentul să fie pe măsura prestigiului pe care-l are liceul fanion al Giurgiului.
Notă: Recunosc: -Nu m-am priceput să transmit îndeajuns bucuria acestui dialog.
Gh.C.Br. absolvent al Maiorescului, 1954
Domnişoară Mihaela,
Prof. T. A. Baia Mare, prof.Gh. C. Brăila, prof.univ.dr.ing.St. F. Braşov, ec.I.G. Giurgiu, şi ing. E.T. Deva,
Mulţumim pentru receptivitate!
Promoţia noastră,- 1954,cu 11 clase –băieţi-, prin Dumneavoastră, ne adresăm întregului consiliu de elevi şi tuturor absolvenţilor Colegiului Ion Maiorescu, Giurgiu
Pentru a realiza un dialog care să se audă până în anul 2069, sperăm, când liceul nostru va împlini 200 de ani, ne-am gândit să propunem generaţiilor care ne vor urma să continuie şi, eventual, să adauge noi aspecte de interes proiectului nostru.
-Vă dăm un CD prin care promoţia noastră se prezintă, credem noi, în ceea ce are caracteristic. Avem rugămintea să-l vedeţi în grup, într-una dintre activităţile Dumneavoastră, să-l faceţi cunoscut colegilor absolvenţi care, în pregătirea revederilor de promoţie să facă ceva asemănător sau orice altceva care să rămână ca mărturie cu privire la TIMPUL TRĂIT.
-Vă dăm revista anoTIMPURI trăite, codul ISBN 978-973-0-21947-0 – cu apariţie din zece în zece ani! O găsiţi şi la biblioteca liceului. Gândiţi-vă la o pagină pe care să o daţi celor care, în anul 2026, scot numărul al II-lea, prin care să semnalaţi un aspect de viaţă despre care ar trebui să se ştie.
-Vă dăm cartea VIAŢA, AŞA CUM A FOST.PROFILUL PROMOŢIEI 1954, cu 11 clase.Liceul Ion Maiorescu, Giurgiu, 2016, cu rugămintea ca, citind-o, să înţelegeţi ce ne-a îndemnat să o scriem, pentru a face ceva la fel sau ceva… altfel. O găsiţi la biblioteca liceului.
Am dori ca promoţiile anilor 2026. 2036, 2046, 2056 şi 2066 să reediteze iniţiativa noastră astfel ca.în 2069, privind retrospectiv, Promoţia bicentenarului să poată vedea, aprecia şi înţelege cum a evoluat în timp învăţământul românesc şi, odată cu el, cum a evoluat liceul nostru. Şi asta, dacă învăţământul românesc va mai avea forma de organizare de acum.
Oricare altă promoţie are dreptul, şi datoria!, de a continua începutul făcut de noi cu răspunderea pentru cuvântul scris ca aceea a lui Miron Costin care, la timpul său, spunea: –Eu voi da seama de ale mele câte scriu!
Ne-am adresat Dumneavoastră pentru că sunteţi elevii care au avut şansa să fie elevi în activitate în anul în care s-au sărbătorit 150 de la infiinţarea liceului şi, mai ales, veţi fi prezenţi la sărbătorirea bicentenarului.
TA , G.C. IG, SF, ET, decembrie 2019