Diabetul, diagnostic care trebuie luat în serios! Numărul bolnavilor din Giurgiu în creştere
Tot mai mulți giurgiuveni primesc, în fiecare an, un diagnostic care le schimbă viața: diabet. O afecțiune care impune urmarea unui tratament strict, a unui regim alimentar riguros, astfel încât boala să nu avanseze. Ce este îngrijorător este faptul că boala afectează din ce în ce mai mulți copii.
Diabetul, în special diabetul zaharat de tip 2, este o problemă de sănătate publică care, în multe țări, este din ce în ce mai răspândită. Motivele sunt, potrivit specialiștilor de la Federația Română de Diabet, schimbările socio-culturale, îmbătrânirea populației, urbanizarea în continuă creștere, schimbările în alimentație, lipsa exercițiului fizic și alte comportamente nesănătoase.
Și la nivelul județului Giurgiu, numărul bolnavilor diagnosticați cu această afecțiune este în creștere, de la an la an.
Statisticile, puse la dispoziție de directorul Centrului de Diabet și Boli de Nutriție Giurgiu, dr. Gelu Guinea Popescu (foto), arată că, în momentul de față, sunt 5.640 de pacienți, dintre care 700 sunt insulino-dependenți. În ultimii zece ani, numărul pacienților s-a dublat. Îngrijorător este, de asemenea, faptul că boala afectează din ce în ce mai mulți copii. În prezent, 100 minori sunt în evidențele spitalului,
De ce apare boala la copii
Dr. Gelu Guinea Popescu susține că factorii principali de risc care duc la apariția diabetului la copii sunt obezitatea, sedentarismul, ereditatea, dar și consumul de dulciuri și sucuri.
Există dovezi concludente că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit prin modificări în comportamentul alimentar, creşterea activităţii fizice şi scăderea uşoară în greutate.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism și prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. In esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient.
Marcela Petcu