Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Displazia de şold. Ce este şi cum se tratează, explică dr. David Alexandru Edelstein, medic specialist în ortopedie și traumatologie

75233521_3121529781192517_4756909939425804288_nDisplazia de şold este o boală care apare la 1 din 1.000 de nou-născuţi (mai frecvent în cazul fetiţelor) şi este provocată de dezvoltarea anormală a articulaţiei coxo-femurale. L-am abordat pe domnul dr. David Alexandru Edelstein, medic specialist în ortopedie și traumatologie, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu.

Întrebare: Ce este displazia de şold?

R: Este cea mai frecventă patologie ortopedică la populatia de nou-nascuti, ea afecteaza 1 din 100 de bebelusi, iar forma extrema a bolii adica luxatia congenitala de sold este prezenta la  1 din 1.000. Este vorba despre un sold a carui dezvoltare este incompleta  rezultand un acetabul insuficient format pentru a acomoda capul femural, de aici incolo apare o cascada de dereglari mecanice precum laxitatea capsulara care duce la un grad mai mic sau mai mare de deplasare a raporturilor normale ale articulatiei.

Întrebare: Care sunt cauzele de aparitie a displaziei de şold?

Dr. David Alexandru Edelstein: Cauzele exacte nu sunt inca cunoscute, insa se considera a fi o patologie multifactoriala. Tin totusi sa subliniez faptul ca exista factori de risc cunoscuti, pe care fiecare viitor parinte trebuie sa ii cunoasca. Factori de risc sunt: sexul feminin al bebelusului (fetitele fiind de 6 ori mai frecvent afectate), prezentatia pelviana la momentul expulziei, copilul rezultat ca prima sarcina si oligohidroamniosisul sau lichid amniotic insuficient pe timpul sarcinii. Este de subliniat si faptul ca infasarea copilului duce la o pozitie anormala pentru cei mici, pozitie in care soldurile sunt fortate in adductie, crescand astfel riscurile unei dezvoltari insuficiente a cotilului (component bazinului implicate in articulatia soldului).

Întrebare: Cum se manifesta boala?

Dr. David Alexandru Edelstein: Trebuie sa tinem cont ca o parte din bebelusii afectati de aceasta boala sunt greu de diagnosticat dpdv clinic, deoarece nu prezinta semnele specifice. Care ar fi aceste semne specifice: inegalitatea membrelor pelvine, un numar inegal de pliuri ale coapsei in zona inghinala ori mobilitatea redusa a unuia dintre solduri. De asemenea trebuie observant copilul odata ce incepe mersul, doarece boala poate sa se manifeste prin schiopatat, mers leganat sau sprijinul unuia dintre picioruse pe varf.

Întrebare: Ce anume urmareste medical atunci cand examineaza copilul?

Dr. David Alexandru Edelstein: Bebelusul trebuie examinat fie ca este vorba de medical neonatolog, de medicul de familie al copilului sau de ortopedul pediatru. Examenul clinic minutios poate sa scoata in evidenta anumite zgomote anormale ale soldului. De asemenea se fac anumite manevre clinice prin care se incearca luxarea si reducerea articulatiei coxo-femurale.

Întrebare: Este suficient examenul clinic pentru diagnosticarea patologiei?

Dr. David Alexandru Edelstein: Nu. Copilul cu suspiciune trebuie investigat imagistic cu radiografie de bazin sau cu ecografie de sold. Este foarte important totusi ca inclusiv copiiilor care nu se afla in grupele de risc sau care nu sunt suspicionati a avea aceasta patologie, sa li se faca o ecografie de sold in jurul varstei de 6 saptamani. Stiu ca au fost incercari ale ortopezilor pediatri sa introduca screeningul ecografic al displaziei de sold la nivel national, insa momentan este inca in faza de proiect.

Întrebare: De ce este asa de importanta diagnosticarea precoce?

Dr. David Alexandru Edelstein: Deoarece la vârstele fragede boala se poate trata exclusiv conservator, adica se folosesc metode de contentie precum aparatele gipsate sau hamurile care au rolul de a tine articulatia intr-o pozitie normal pana la vindecare. Neglijată insa exista repercursiuni deosebit de grave, in sensul ca articulatia soldului se distruge in timp si necesita tratament chirurgical de protezare.  Tema abordată este una deosebit de importanta, deoarece am constatat ca se adreseaza serviciului nostru din ce in ce mai multi adulti diagnosticati cu coxartroza secundara unei displazii de sold, ce se interneaza pentru operatia de inlocuire de sold. Din acest motiv consider ca educatia parintilor pe aceasta tema este deosebit de importanta. Ca profesionisti in sanatate consideram deosebit de important introducerea screening-ului la nivel national. Spitalul Judetean Giurgiu ar putea insa sa devina un exemplu din acest punct de vedere demarand un program de screening la nivel de judeţ.

A consemnat Vasile Arcanu

Advertisement

Arhive